Nehvaležnost

Italijan gorskim reševalcem, ki so mu rešili življenje, grozi s tožbo

S.R.
6. 6. 2019, 14.43
Posodobljeno: 6. 6. 2019, 14.49
Deli članek:

Ko so gorski reševalci prispeli na kraj nesreče, je poškodovani Italijan srdito zavračal zdravniško pomoč ter ni želel, da ga premestijo na helikopter in odpeljejo v dolino.

GRS Ljubljana
Fotografija je arhivska.

Na Vzhodnem Tirolskem, natančneje na območju naravnega rezervata Assling, se je prejšnjega septembra hudo poškodoval 40-letni turist z juga Italije. Zdaj noče plačati dobrih 660 evrov stroškov reševanja, saj pravi, da je zavrnil pomoč oziroma da sam ni odobril reševanja. Še več, zdaj zaradi »neuspešnega reševanja,« kot ga je označil sam, grozi z odškodninsko tožbo, poroča avstrijski časnik Kronenzeitung. 

Pomagal otroku in telebnil sam 

Italijan je tistega usodnega dne v divji naravi tega avstrijskega rezervata fotografiral svojega otroka, ko se je zanj nenadoma ustrašil, saj je grozilo, da se bo prek manjšega roba zvrnil po bregu nizdol. Priskočil mu je na pomoč, a v ihti sam nerodno padel in se skotalil po strmem pobočju. Tam je obležal in tarnal zaradi hudih bolečin v križu. Po prijavi so se prvi na teren odpravili gorski reševalci, ki pa so se zaradi informacije, da naj bi poškodovanec celo začasno izgubil zavest, na kraj poklicali tudi helikoptersko pomoč z zdravnikom. A jih je na kraju nesreče čakalo presenečenje, Italijan je zavračal vsako pomoč in predvsem ni želel, da ga v dolino odpeljejo s helikopterjem. V tem času naj bi se namreč k sebi za silo spravil s protibolečinskimi tabletami, poroča avstrijski časnik. Reševalci so vseeno opravili sovje delo in upornika spravili na varno, nato pa mu izstavili 663,74 evra težek račun. Da je bila zadeva vendarle resna, so pozneje potrdili zdravniki v bolnišnici, ki jo je Italijan obiskal na lastno pest. Rentgen je pokazal zlom vretenca. 

»Grozilno« pismo 

Tirolski gorski reševalci so konec aprila prejeli pismo, v katerem je 40-letnik pojasnil, da stroškov reševanja ne bo plačal, saj da ga niso ustrezno oskrbeli in ga prepeljali naravnost v bolnišnico. Zapisal je še, da bo, v kolikor ga ne oprostijo plačila računa, zoper njih vložil odškodninsko tožbo zaradi, kot pravi sam, »neuspešnega reševanja.« Gorski reševalci so že sporočili, da se njegovi »grožnji« ne bodo uklonili. 

Pred slabim mesecem dni smo poročali o podobnem incidentu, ki sta ga na Tirolskem zakuhala nemška turista. Njun račun je sicer znašal 2261 evrov. S tema dvema nehvaležnima pohodnikoma so se reševalci pozneje sicer pogodili.