migracije

Orban je dobil novo prijateljico

B.K.
6. 6. 2019, 13.23
Posodobljeno: 6. 6. 2019, 13.24
Deli članek:

Na obisku na Madžarskem se je mudila mjanmarska voditeljica in z madžarskim kolegom pokramljala o islamu.

Profimedia
Viktor Orban

Nekdanja mjanmarska disidentka in aktualna premierka Aung San Su Či se je v sredo oglasila v Budimpešti, kjer se je sestala z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom. Voditelja sta med drugim govorila o problematiki "sobivanja z naraščajočo muslimansko populacijo", govorila pa sta tudi o morebitni "konstruktivni pomoči", ki bi jo Madžarska nudila mjanmarski vladi pri postopanju glede zvezne države Rakhine.

Profimedia
Aung San Su Či

V mjanmarski zvezni državi Rakhine že od leta 2016 vlada nasilje, v katerem mjanmarske oborožene sile in oborožene budistične milice zatirajo muslimansko etnično skupino Rohinga. Po podatkih organizacije Zdravniki brez meja naj bi samo v decembru 2017 v nasilju bilo ubiti 10.000 muslimanov, iz države pa jih je moralo zbežati več kot 700.000.

Su Či, ki je v času disidentstva in hišnega pripora predstavljala žarek upanja za svobodo v Mjanmaru, kjer je do nedavnega vladala vojaška hunta, napadov ni obsodila, pred mednarodno skupnostjo pa jih je celo opravičevala, češ da gre za pretiravanja in nepotrebne čustvene odzive. Združeni narodi in človekoljubne organizacije so medtem nasilje nad Rohingjami označile za genocid.