Zahvala pa taka

Premražena in izgubljena so v snežnem metežu rešili gorski reševalci. Zdaj nočeta plačati!

G.G.
12. 5. 2019, 19.15
Deli članek:

Tirolski gorski reševalci so osupli ob zahtevi nemških pohodnikov, ki so ju reševali v močnem sneženju v hribih na območju Zöblena.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Gorska reševalna služba v Tannheimu je 3. februarja ob mraku dobila obvestilo o dveh nemških pohodnikih, ki sta zašla ob sestopu iz 1668 metrov visokega hriba Schönkahler. V snežnem metežu sta izgubila orientacijo in povsem omagala. Ob 18.30 sta vsa prezebla poklicala na pomoč. Gorski reševalci so se takoj odzvali. 

Na teren so odšle tri ekipe s po petimi možmi. Razmere so v hribih so bile nevarne, ob obilnem sneženju so grozili snežni plazovi, bilo pa je tudi že temno. Pohodnika sta sicer povedala svoje koordinate, toda gorski reševalci se niso mogli povsem zanesti, da se ne bosta premaknila. Pot sta si osvetljevala s še edinim delujočim telefonom, baterija pa je šla proti koncu.

Okrog 21. ure so gorski reševalci našli izmučena pohodnika. Oskrbeli so ju s suhimi oblačili in pijačo ter ju pospremili do gorske koče, od koder so ju potem z avtom odpeljali do turističnega letovišča Schattwald. Reševanje uspelo, pohodnika zadovoljna, so menili gorski reševalci.

Rešena o načinu reševanja

Čez nekaj dni sta Nemca prejela račun za reševanje v višini 2261 evrov. Nemca ga nista poravnala. Eden izmed njiju je odvetnik in ta se je v imenu obeh pritožil. Trdil je, da bi bila za reševanje dovolj dva reševalca in da je račun previsok.

Vodja tirolskih gorskih reševalcev Hermann Spiegl je za Kronenzeitung povedal, da ljudje, ki so se znajdejo v kritični situaciji, takšni, ki nujno potrebujejo pomoč, ne morejo odločati o načinu reševanja. Do njihovih zahtev nima niti malo razumevanja, pravi Spiegl in dodaja, da bodo pritožbo Nemcev zavrnili.