katastrofa

Priča smo največji epidemiji 'prašičje ebole' v zgodovini

B.K.
6. 6. 2019, 09.52
Posodobljeno: 6. 6. 2019, 13.05
Deli članek:

Jugovzhodna Azija se bori z najhujšo epidemijo živalske bolezni v zgodovini.

Profimedia
Na Kitajskem so doslej usmrtiti 1,2 milijona svinj, v Vietnamu pa že 2 milijona.

Prašičja Ebola – pogovorno ime za Afriško prašičjo gripo, je bolezen, ki v okuženi živali povzroči tako hude notranje krvavitve, da je smrt neizbežna. Virus, ki je neškodljiv ljudem, je tako odporen, da lahko več tednov preživi na raznoraznih površinah, od oblek do vozil – tako z lahkoto prepotuje dolge razdalje in seje smrt v različnih državah.

Prve primere obolelih prašičev so opazili avgusta na Kitajskem, kjer vzrejajo skoraj polovico vse svetovne svinjine. Do danes so kitajski kmetje morali usmrtiti 1,2 milijona svinj. Še slabše je v Vietnamu, kjer so zaklali že 2 milijona svinj, na udaru pa je tudi Tajska, ki je druga največja proizvajalka svinjine v Aziji. Primere obolelih prašičev so opazili še v Kambodži, Mongoliji in v Severni Koreji, Združeni narodi pa opozarjajo, da so v nevarnosti pred epidemijo tudi Mjanmar, Laos in Filipini. Strokovnjaki ocenjujejo da bodo samo na Kitajskem morali sčasoma usmrtiti kar 200 milijonov živali.

"To je največji izbruh živalske bolezni, ki smo ga kadarkoli imeli na planetu," je za britanski časnik The Guardian dejal Dirk Pfeiffer, epidemolog na univerzi City v Hong Kongu, ki opozarja, da je bolezen norih krav pravljica v primerjavi s prašičjo ebolo.

Epidemija je katastrofa za velik delež kmetov in prebivalcev omenjenih dežel, ki so zaposleni v živinorejskem sektorju. Samo v Vietnamu od kmetijstva živi skoraj polovica aktivne delovne sile.

Posledice izbruha je sicer moč občutiti tudi izven Azije. Svetovne cene svinjine so zrasle za skoraj 40 odstotkov, ponudba svinjine pa bi lahko upadla za 8 odstotkov. Evropski in ameriški rejci bodo sicer imeli nekaj časa višje dobičke, a kaj lahko se zgodi, da se bo virus iz Azije preselil drugam.