Zanimivosti

Na skrajnem vzhodu Rusije se prebuja speči velikan, posledice bi lahko bile katastrofalne

R.T.
6. 6. 2019, 09.54
Posodobljeno: 6. 6. 2019, 10.03
Deli članek:

Ruski znanstveniki opozarjajo, da bi lahko vulkan povzročil uničenje, primerljivo s tistim, ki ga je povzročil izbruh Vezuva v Pompejih.

Profimedia
Vulkan Bolšaja Udina je visok 2920 metrov.

Speči velikan Bolšaja Udina na ruskem polotoku Kamčatka kaže znake aktivnosti, pravijo ruski znanstveniki, ki že opozarjajo, da bi lahko imel morebiten izbruh daljnosežne posledice, ki bi presegle ruske meje. Potem ko je bil desetletja neaktiven, se je nenadoma prebudil. »Ko je vulkan dlje časa 'tiho', je lahko njegova prva 'eksplozija' katastrofalna. V zrak se sprosti velika količina prahu, ki ga odnese daleč naokoli. Prizadete niso samo samo okoliške naselbine, temveč obsežne regije po vsem planetu,« je po poročanju Russia Today v članku zapisal dr. Ivan Kulakov z inštituta IPGG SB RAS (Institute of Petroleum Geology and Geophysics, Siberian Branch of the Russian Academy of Sciences). Kulakova in njegove sodelavce skrbi, da se morda pripravlja naravna katastrofa kataklizmičnih razsežnosti. 

V članku je spomnil še na Pompeje, kjer je leta 79 našega štetja izbruhnil sicer več tisoč let neaktiven vulkan Vezuv. V tragediji je domnevno umrla večina lokalnega prebivalstva, Pompeje pa je prekrila tri metre debela plast prahu. Ekipa raziskovalcev, ki jo vodi Kulakov, je vulkan Bolšaja Udina sicer že leta 2017 iz »ugaslega« prekvalificirala v »aktivnega.« Zdaj pozorno spremljajo seizmično aktivnost v njegovih »nedrih.«

Bolšaja Udina (Velika Udina), ki se v nebo dviga kar 2920 metrov, je sicer samo polovica vulkanskega masiva na polotoku. Drugo polovico predstavlja 1945 visok vulkan Malaja Udina (Mala Udina).