Vojna

Jemenski uporniki zavzeli 20 položajev v Saudovi Arabiji

B.K.
6. 6. 2019, 08.18
Posodobljeno: 6. 6. 2019, 08.23
Deli članek:

Konflikt, ki traja že od konca leta 2014 naj bi se iz Jemna razširil v Saudovo Arabijo.

Reuters
Hutiji

Predstavnik Hutijev Jahja Sarej je za jemensko tiskovno agencijo SABA zatrdil, da so oborožene sile Hutijev prečkale jemensko-saudijsko mejo in na ozemlju Saudove Arabije zavzele 20 vojaških položajev. Bitke za teh 20 položajev naj bi potekale zadnje tri dni v jugozahodni saudijski provinci Nadžran.

"Imamo obsežne video posnetke operacije, ki jih bomo javnosti predvajali kasneje," je po poročanju katarske televizija Aljazeera dejal Sarej. Saudova Arabija domnevnih porazov ni komentirala, prav tako tuji mediji resničnosti Sarejevih navedb še niso uspeli potrditi. Je pa o domnevni ofenzivi že v sredo poročala hutijska televizija Al Masirah. Sarej je sicer dejal, da je bilo v operaciji ubitih več kot 200 vojakov arabske koalicije, več pa naj bi jih Hutiji zajeli. Prilastili naj bi si tudi večje količine vojaške opreme.

Reuters
Tiskovni predstavnik Hutijev Jahja Sarej.

Tragični konflikt v Jemnu, v katerem je samo od lakote umrlo že več kot 80.000 otrok, dobrih osem milijonov ljudi pa živi na robu preživetja, se je začel leta 2014, ko so Hutiji – ločina šiitskih muslimanov z oboroženo milico – v vojaškem udaru zavzeli jemensko prestolnico Sana. V letu 2015 je na ozemlje Jemna intervenirala tako imenovana Arabska koalicija pod vodstvom Saudove Arabije in Združenih arabskih emiratov. Konflikt se ni umiril vse do danes.