Pogajanja

Venezuelska vlada in opozicija spet na Norveškem

B.K.
28. 5. 2019, 09.26
Posodobljeno: 28. 5. 2019, 09.36
Deli članek:

Predstavniki venezuelske vlade in opozicije se bodo že drugič sestali na Norveškem na pogovorih, za katere mednarodna skupnost upa, da bodo pomagali pri rešitvi krize.

Profimedia
Zastava Venezuele.

Norveška zunanja ministrica Ine Marie Eriksen Søreide je potrdila, da se predstavniki venezuelske vlade in opozicije vračajo za pogajalsko mizo na Norveškem, poroča portal venezuelanalysis. Dialog podpira 81 odstotkov Venezuelcev.

Gre za drug korak v mediaciji Norveške med sprtima stranema, potem ko sta strani 17. maja vzpostavili kontakt z norveško mediacijsko ekipo.

Na drugem srečanju bodo iz vladne strani sodelovali minister za komunikacije Jorge Rodriguez, zunanji minister Jorge Arreaza in guverner zvezne države Miranda Hector Rodriguez. Na strani opozicije bodo prisotni podpredsednik venezuelskega državnega zbora Stalin Gonzalez, nekdanji minister Martinez Mottola, nekdanji župan Gerardo Blyde in rektor volilnega sveta Vicente Diaz.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je ob koncu tedna izrazil upanje, da bo mediacija pomagala pri vzpostavitvi dogovorov, ki bodo »zagotovili mir in stabilnost države.« Opozicijski voditelj Juan Guaido pa je dejal, da se njegova ekipa na Norveškem ne bo pogajala, saj da gre za pogovore o tem kako odstaviti Madurovo vlado. Ob tem je še enkrat poudaril, da so na mizi vse opcije, vključno s tujo vojaško intervencijo v njegovo državo.

Ameriško zunanje ministrstvo je izrazilo zaskrbljenost, da bodo pogajanja razdelila opozicijo. V izjavi so zapisali, da je edino vprašanje, ki ga mora opozicija odpreti s predstavniki vlade, kakšni bodo pogoji Madurovega odstopa.

Ruska vlada, ki je ZDA že pred časom opozorila pred vpletanjem v venezuelske notranje zadeve, je medtem pogajanja pozdravila in ponudila pomoč pri njihovi izvedbi. Mediacijo je prav tako podprla Mednarodna kontaktna skupina, ki jo vodijo evropske države.

Venezuelska vlada se je z opozicijo sicer pogajala že v letih 2017 in 2018, takrat so pogovori potekali v Dominikanski republiki. Strani sta že skoraj prišli do sporazuma, po katerem bi vlada izpustila nekaj zapornikov, ki so med protestniškim valom leta 2017 bili prijeti zaradi nasilja, prav tako pa bi razpisala predčasne predsedniške volitve. A pogajanja so propadla saj je opozicijska delegacija tik pred podpisom skupnega dokumenta pogovore zapustila.

Politični nemiri v tej latinskoameriški državi so se povečali po 23. januarju, ko se je za začasnega predsednika razglasil vodja opozicije Guaido. Njegovo razglasitev so nemudoma podprle ZDA in Kanada, vendar pa so doslej vsa prizadevanja za odstavitev Madurove vlade, vključno s poskusom vojaškega udara 30. aprila, propadla.