Srbi na nogah, slišat je bilo tudi streljanje

VIDEO in FOTO: Srbija v polni bojni pripravljenosti, kosovski specialci aretirali tudi pripadnika Združenih narodov

S.R.
28. 5. 2019, 08.50
Posodobljeno: 28. 5. 2019, 15.50
Deli članek:

Prebivalce Kosovske Mitrovice so zarana prebudili zvoki policijskih siren. Do zob oboroženi kosovski specialci so na severu Kosova aretirali najmanj 30 ljudi, tudi dva člana Združenih narodov.

Reuters
Kosovski specialci v občini Zubin Potok.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki je že zjutraj odredil polno bojno pripravljenost srbske vojske, je zaenkrat potrdil, da so pripadniki posebnih enot kosovske policije ROSU ob približno 6. uri zjutraj vstopili na območje štirih srbskih občin na severu Kosova ter v racijah do tega trenutka aretirali najmanj 19 srbskih in bosanskih državljanov, vključno z nekaterimi srbskimi pripadniki kosovske policije. Srbski mediji so sicer poročali o 23 aretiranih Srbih in državljanih BiH. Skupaj naj bi sicer aretirali najmanj 30 ljudi, med njimi tudi dva člana misije Združenih narodov na Kosovu (UNMIK), ki so ju morali zaradi poškodb oskrbeti v bolnišnici. Enega od njiju, ruskega državljana Mihaila Krasnoščenka, so že izpustili na prostost.

Marko Đurić, direktor urada srbske vlade za Kosovo in Metohijo, je dejal, da so do zob oboroženi specialci na sever »Kosova in Metohije vpadli z namenom zastraševanja in vnašanja panike.« V Prištini so na drugi strani poročali, da je »v teku akcija zoper korumpirane policiste.« Del enot ROSU se je v manjših konvojih skupaj z aretiranimi nato vrnil v Prištino, pri čemer so jim domačini na pot postavljali barikade, a jim konvojev ni uspelo ustaviti. Slišati je bilo streljanje, srbski mediji pa poročajo, da so pripadniki enot ROSU med prebijanjem barikad uporabljali tudi šok granate. V jutranjih spopadih v občini Zubin Potok sta ranjena dva Srba, ravno v tej občini pa so se kosovski specialci nahajali najdlje. Umikati so se začeli šele opoldne, potem ko so »v akciji, ki je trajala več kot 5 ur, aretirali več srbskih pripadnikov kosovske policije, pretepali lokalno prebivalstvo, preiskovali hiše, razbijali in delali škodo,« je za tiskovno agencijo Tanjug dejal lokalni policijski uslužbenec. Oba ranjenca iz občine Zubin Potok sta v stabilnem stanju, sicer pa naj bi bilo v celotni akciji lažje poškodovanih več oseb, med njimi tudi člana misije UNMIK.

Reuters
Kosovski specialci v občini Zubin Potok.

Opozorila

Kosovska policija je med tem sporočila, da so specialci med akcijo, ki je po besedah predsednika kosovske vlade Ramuša Haradinaja uperjena zoper »tihotapljenje in organiziran kriminal,« naleteli na oborožen odpor. Ob tem je zanimivo dejstvo, da je Vučić že pred dobrim tednom dni opozoril, da oblasti v Prištini pripravljajo akcijo zoper srbske pripadnike kosovske policije in da bodo to akcijo upravičevali z bojem proti kriminalu. STA sicer poroča, da naj bi bili aretirani osumljeni tudi vpletenosti v lanski umor politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića in umor kosovskega policista Enverja Zumberija leta 2011. Situacijo z nekaj vozili spremljajo tudi pripadniki mednarodnih mirovnih sil na Kosovu (KFOR).

Vučić po seji nagovoril skupščino

V Beogradu so v luči današnjega dogajanja izvedli izredno sejo sveta za nacionalno varnost, ki jo je sklical predsednik Vučić. Še pred tem je Evropsko unijo opozoril, da se bo Srbija, v kolikor se pripadniki enot ROSU ne umaknejo s severa Kosova, »odzvala.« Vučić je po seji nagovoril skupščino ter poudaril, da se zaveda resnosti situacije in da bo Srbija naredila vse, da se zadeve umirijo, a da imajo opravka z veliko »hinavščino«, ki jo nenehno izkazujejo oblasti v Prištini, te pa imajo močno podporo v Tirani, kjer da si močno želijo albansko mejo prestaviti do Kopaonika. Povedal je še, da je srbska vojska od jutra v polni bojni pripravljenosti in da bo v primeru, ko bi bila ogrožena življenja Srbov, brez pomisleka izdal ukaz, da njihove državljane zaščitijo, a je znova poudaril, da želi Srbija zadeve umiriti.

Z mednarodne misije Kfor so medtem sporočili, da operacija kosovske policije po nalogu tožilstva poteka po celotnem Kosovu in ne samo na severu ter da ni uperjena proti Srbom, temveč proti osebam, obtoženim korupcije in kriminala, poroča STA. »Za zdaj spremljamo situacijo, smo v stiku z oblastmi v Prištini, komunikacije pa imamo odprte tudi s Srbijo,« je izjavil tiskovni predstavnik Kforja Vincenzo Grasso.

Včeraj o kompromisu

V Srbiji so sicer včeraj prekinili izredno sejo skupščine, na kateri so razpravljali o prihodnjih odnosih s Kosovom. Vladajoča koalicija je podprla namero predsednika Vučića, da je treba z Albanci najti kompromisno rešitev, na kar se je burno odzvala desna opozicija in nadaljevanje seje bojkotirala. Prišel je čas izbire »med sladkimi lažmi in grenko resnico,« je včeraj dejal Vučić in dodal, da bo Srbija, če z Albanci ne doseže kompromisa, izgubila vse. Dejal je še, da je samo vprašanje časa, kdaj bodo napadli Srbe na severu Kosova, ki da so največje žrtve tega zamrznjenega konflikta. Jedro zadnjega spora so carine, ki jih je Kosovo uvedlo na blago iz Srbije, in dokler jih Kosovo ne ukine, se Srbi ne bodo vrnili za pogajalsko mizo.