Spremembe zakona

Tajvanci pišejo novo poglavje: prve zakonite istospolne poroke

A.S./STA
24. 5. 2019, 11.26
Posodobljeno: 24. 5. 2019, 11.27
Deli članek:

Tajvan s prvimi zakonitimi porokami istospolnih parov v Aziji piše novo poglavje zgodovine. Po treh desetletjih boja za enakopravnost so danes zakonsko zvezo sklenili prvi tajvanski istospolni pari. Tajvanski parlament je pred tednom dni kljub nasprotovanju konservativnega dela družbe legaliziral istospolne poroke, s čimer je otok postal prva država v Aziji, ki je homoseksualcem priznala to pravico.

Profi media
Tajvan s prvimi zakonitimi porokami istospolnih parov v Aziji piše novo poglavje zgodovine.

Prvi pari so svoje zveze registrirali v mestni hiši v Taipeiju. Pred številnimi kamerami in fotoaparati so se novopečeni zakonci objeli in poljubili ter ponosno pokazali svoje poročne liste in nove osebne izkaznice, na katerih je naveden njihov zakonski stan.

Med mladoporočenci sta bili tudi socialna delavka Huang Mei-yu in njena partnerka You Ya-ting. Leta 2012 sta si prisegli večno zvestobo pred naprednim budističnim svečenikom, vendar sta si ves čas želeli enake pravice kot heteroseksualni pari.
"Sicer pozno, vendar sem vseeno vesela, da se lahko še v tem življenju uradno poročiva," je dejala Huangova po podpisu poročnega lista.

Prva tajvanska istospolna zakonca sta se zaljubila med študijem

Pravno priznanje njune ljubezni je po njenih besedah pomemben korak in bo drugim morda olajšalo sprejeti njuno zvezo. "Zdaj, ko so istospolne poroke pravno priznane, mislim, da bodo moji starši končno dojeli, da gre za resno zvezo, in me bodo nehali prepričevati, naj se poročim (z moškim)," je dodala.

Prva sta se poročila Shane Lin in Marc Yuan, ki sta se zaljubila med študijem. "To ni bilo enostavno potovanje, zelo sem srečen, da imam podporo svojega partnerja, družine in prijateljev," je vidno ganjen dejal Lin. "Danes lahko pred tako številnimi ljudmi rečem, da sva geja in da se bova poročila. Zelo sem ponosen, da je moja domovina tako napredna," je dodal.

Danes bo zakonsko zvezo sklenilo 300 istospolnih parov

Po navedbah tajvanskih oblasti naj bi danes zakonsko zvezo sklenilo okoli 300 istospolnih parov, od tega okoli 150 v Taipeiju, ki se lahko pohvali z zelo živahno gejevsko skupnostjo.

Mestne oblasti so pred nekoč najvišjim nebotičnikom na svetu Taipei 101 pripravile poročno zabavo na prostem, ki naj bi se je udeležili tudi predstavniki lokalnih oblasti in gosti iz tujine.