Nekdanji nogometni trener je 20 let otipaval in nadlegoval 23 žrtev. Šlo je za takrat mladoletne dečke, ki so bili v britanskih nogometnih klubih Southampton Fc in Peterborough United njegovi varovanci. Higgins je bil kot trener zgled mnogim. Svojo idealizirano podobo mentorja in očetovske figure je izkoristil za dolgoletno kampanjo zlorab. Porota ga je spoznala kot krivega v 45 točkah obtožnice. 

Zlorabljal jih je v avtomobilu, doma in pod prho po treningih

Žrtve so na sojenju, ki je trajalo več kot 41 ur povedale, da je do nadlegovanj prihajalo med prhanjem po treningih, v Higgsovem osebnem avtomobilu in na zofi v njegovem domu. Nekdanji trener je med zlorabami predvajal ljubezenske pesmi. En od moških, ki jih je obsojeni nadlegoval kot mladoletnike, je povedal, da ga je Higgins v obdobju dveh let zlorabil več kot 100-krat.

Zločinec je sprva pridobil zaupanje dečkov in njihovih staršev ter šele nato vršil svoja pedofilska nagnjenja. Nekateri moški so o nadlegovanjih v otroštvu svojim bližnjim povedali šele 30 let kasneje. Nekateri od njih so prav tako obupali nad kariero v nogometnem svetu.

Med branjem sodbe apatičen

Nekdanji nogometni trener med branjem sodbe ni pokazal nikakršnih čustev. Številne žrtve pa so po koncu sojenja britansko sodišče Bournemouth Crown zapustile v solzah.

Tožilec Adam Feest je na sojenju povedal, da je Higginsa temna preteklost dohitela kmalu zatem, ko je nekdanji nogometni igralec Andy Woodward BBC-ju povedal, da ga je spolno zlorabil njegov nekdanji trener Barry Bennell. Kmalu zatem so na naslov organizacije za pomoč otrokom v stiski NSPCC prispele številne obtožbe na Higgsov račun.

Do sodiščne obravnave je prišlo že lansko leto, vendar se porota ni mogla dogovoriti glede obsodbe. Ena od takratnih prič je bil Billy Seymour, ki je na žalost umrl januarja letos.