Starlink

Svet korak bližje globalnemu dostopu do interneta iz vesolja

B.K.
24. 5. 2019, 10.04
Posodobljeno: 24. 5. 2019, 10.13
Deli članek:

SpaceX, podjetje, ki ga je ustanovil Elon Musk, je uspešno poslalo v orbito 60 telekomunikacijskih satelitov.

Profimedia
Raketa Falcon 9 je v orbito dostavila 60 satelitov Starlink.

Elon Musk se ne spozna le na električne avtomobile. Njegovo podjetje SpaceX je sicer manj znano od Tesle, a je morda mnogo bolj pomembno za prihodnost človeštva. V četrtek zvečer je ekipa SpaceX namreč v Zemljino orbito uspešno poslala 60 telekomunikacijskih satelitov, ki so del projekta Starlink.

Gre za satelite v velikosti pisalne mize, težke približno 230 kilogramov, vsak pa ima na sebi en solarni panel za pridobivanje energije. Prva, testna pošiljka satelitov bo zaenkrat preverjala hitrosti in stabilnosti telekomunikacijskih povezav med sateliti in zemeljskimi bazami, zato sateliti še niso opremljeni z laserji, ki bi jih medsebojno povezovali. A v prihodnosti bo vsak satelit z laserjem povezan s štirmi drugimi, preko njegovega žarka bodo namreč potovale informacije, ki bi v vakuumu morale dosegati skoraj svetlobne hitrosti.

SpaceX namerava do leta 2027 v orbito poslati 12.000 takšnih satelitov in s tem omogočiti dostop do hitrega interneta vsem uporabnikom na Zemlji, ne glede na to kje se nahajajo. A Musk opozarja, da bi s trženjem satelitske spletne mreže lahko začeli že mnogo prej, saj sistem za delovanje ne potrebuje vseh 12.000 satelitov. "Da bi se sistem izplačal, potrebujemo približno 1.000 satelitov. To je sicer res veliko šrevilo, a je mnogo manj kot 10.000 ali 12.000," je dejal Musk.