Vohunjenje

Trump obveščevalcem izdal jasen ukaz

A.S./STA
24. 5. 2019, 10.16
Posodobljeno: 24. 5. 2019, 10.16
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je ukazal ameriškim obveščevalnim službam, da v polnosti sodelujejo v preiskavi pravosodnega ministra Williama Barra o "vohunjenju" njegovi volilni kampanji pred predsedniškimi volitvami leta 2016, so sporočili iz Bele hiše.

Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump.

Za to se je odločil v času, ko se nanj krepi pritisk preiskav pod vodstvom demokratov v kongresu, med katerimi nekateri zahtevajo sprožitev postopka predsednikove odstavitve.

Trump se je že dolgo pritoževal zaradi nadzora stikov njegove kampanje z Rusi, ki jo je izvajal FBI na podlagi naloga sodišča, in zahteval preiskavo, češ da je šlo za vohunjenje. Preiskavo je celo označil za izdajo in dal vedeti, da si želi kazenske obtožbe za preiskovalce. FBI vztraja, da ni deloval v nasprotju z zakoni.

"Predsednik Trump je ukazal obveščevalni skupnosti, da hitro in v celoti sodeluje v preiskavi pravosodnega ministra o nadzoru med predsedniškimi volitvami leta 2016," je sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders.

Pravosodni minister Barr vodi preiskavo, ali je bila upravičena protiobveščevalna preiskava FBI Trumpove kampanje, ki je nato prerasla v preiskavo posebnega tožilca Roberta Muellerja o ruskem vmešavanju v volitve.

Sandersova je še dodala, da je Barr v "celoti pooblaščen" za objavo relevantnih zaupnih informacij glede tega nadzora.  Barr je aprila na pričanju v ameriškem senatu izrazil prepričanje, da so Trumpovi kampanji vohunili in da je vprašanje, ali je bilo vohunjenje upravičeno.

Bil je bil sicer deležen ostrih kritik zaradi naporov, da bi zmanjšal pomen ugotovitev Muellerjevega poročila o sodelovanju Trumpove kampanje z Rusi, kot tudi glede Trumpovega oviranja pravosodja v zvezi s preiskavo. Mueller z njegovim povzetkom ni bil zadovoljen. V poročilu je sicer ugotovil, da Trump ni neposredno sodeloval z Rusi, ni pa ga povsem opral krivde zaradi oviranja preiskave.