Čimprej

Avstrijski predsednik za predčasne volitve v začetku septembra

J.P./STA
19. 5. 2019, 13.38
Posodobljeno: 19. 5. 2019, 13.57
Deli članek:

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen se je po srečanju s kanclerjem Sebastianom Kurzem danes na Dunaju zavzel za čimprejšnje predčasne volitve.

Profimedia
Alexander Van der Bellen

Te naj bi bile v začetku septembra, za zdaj pa še ni znano, v kakšni sestavi bo do takrat po odstopu podkanclerja Heinz-Christiana Stracheja delovala vlada, poroča časnik Der Standard.

Na vprašanje, ali bodo ministri iz vrst Strachejevih svobodnjakov, vključno s spornim notranjim ministrom Herbertom Kicklom, do volitev ostali v vladi, Van der Bellen in Kurz po srečanju namreč nista odgovorila. Prav tako ni znano, kdo bi lahko nasledil Stracheja na položaju podkanclerja.

Politična kriza v Avstriji je izbruhnila, potem ko so mediji v petek objavili videoposnetek, posnet pred parlamentarnimi volitvami leta 2017, v katerem je Strache domnevni ruski bogatašinji v zameno za denarno in politično podporo ponujal pogodbe z vlado in izkazal interes za vpliv na medije.

"Želim si predčasnih volitev v septembru, po možnosti v začetku meseca," je dejal Van der Bellen. Datum bodo določili v prihodnjih tednih, predsednik pa se bo o tem posvetoval s strankarskimi voditelji.

Kurz je dejal, da predčasne volitve "niso bile zaželene, so pa nujne". Dodal je, da bo poskušal ugotoviti, kdo točno stoji za videoposnetkom, ki je inkriminiral Stracheja.

Kancler želi do volitev, kot je izjavil, "povsem v miru" nadaljevati delo, skupni cilj pa da je "zagotoviti maksimalno stabilnost".

Na dogajanje v Avstriji se je odzval Cerar

Skrajno desne stranke, ki rušijo temeljne pridobitve Evropske unije, kot so svoboda medijev, vladavina prava in demokratičnega odločanja, so grožnja evropski demokraciji, je po aferi in posledičnem odstopu avstrijskega podkanclerja iz vrst svobodnjakov  danes tvitnil zunanji minister Miro Cerar.

Kot je še dodal, moramo zato na bližnjih evropskih volitvah "reči odločen ne vpletanju politike v medije in ne populizmu, tako desnemu kot levemu".