Dramatične razmere

Nič več 20 metrov na leto, zdaj se premika 20 metrov na dan

S.R.
19. 5. 2019, 12.37
Deli članek:

Znanstvenik česa takšnega ne pomnijo.

NASA Earth Observatory
Ledenik Vavilov.

Satelitski posnetki ledenega pokrova Vavilov na ruskem delu Arktike so razkrili dramatične posledice globalnega segrevanja. Potem ko je bilo gibanje tega ledenika med letoma 1985 in 2013 razmeroma stabilno, so se geologom po letu 2013 začela tresti kolena. Hitrost drsenja ledenika, ki ga požira ocean, se je namreč naenkrat podeseterila.

Kot so na svojem blogu NASA Earth Observatory nedavno poročali znanstveniki pri Nasi, se ledenik zdaj na dan premakne za »dolžino železniškega vagona.« To naj bi bilo še poseben nenavadno zato, ker gre za ledenik, ki se nahaja v »polarni puščavi,« torej območju z zelo malo količino padavin, zaradi česar naj bi bil precej manj občutljiv na zunanje vplive, kot je denimo segrevanje morske vode, saj je njegova podlaga globoko zamrznjena.

NASA Earth Observatory
Leta 2013 (levo) in leta 2018 (desno.)

Tovrstni ledeniki obliko in velikost običajno spreminjajo le z lomljenjem in krušenjem, a strokovnjaki v primeru ledenika Vavilov opažajo nek drug proces, ki ga pri ledenikih s »hladno podlago« do zdaj še niso opazili. Domnevajo, da je morska voda nekako našla pot pod ledenikom in napredovala naprej po kopnem, zaradi česar je Vavilov postal precej bolj dovzeten za posledice segrevanja ozračja. »Dejstvo, da je domnevno stabilen ledenik s hladno podlago, ki je drsel s hitrostjo 20 metrov na leto, začel nenadoma drseti s hitrostjo 20 metrov na dan, je izjemno nenavadno, morda gre celo za prvi primer,« je dejal strokovnjak za glaciologijo Michael Willis.

Zakaj je to pomembno? Primer ledenika Vavilov opozarja, da so z vidika podnebnih sprememb ranljivi tudi drugi podobni ledeniki s »hladno podlago« na polarnih območjih, zlasti tisti na Antarktiki in Grenlandiji, kar bo seveda treba upoštevati v prihodnjih podnebnih modelih. Kar zadeva podnebne spremembe, bodo tako nove napovedi bržkone še bolj črnoglede, če so to sploh še lahko.