lani

V Velenju porast kriminalitete

J.P./STA
19. 5. 2019, 10.07
Posodobljeno: 19. 5. 2019, 13.07
Deli članek:

Velenjski sosvet za izboljšanje varnosti občanov se je na seji ta teden seznanil z varnostnimi razmerami v velenjski občini.

Bobo
Velenjski policisti so lani posebno pozornost namenili izvajanju učinkovitih ukrepov pri problematiki nasilja v družini.

Kot je povedal komandir velenjske policijske postaje Boštjan Debelak, so lani na področju kriminalitete zabeležili 18,4-odstotno rast obravnavanih kaznivih dejanj, preiskanost pa je bila 63,4-odstotna, so sporočili z občine.

Velenjski policisti so lani posebno pozornost namenili izvajanju učinkovitih ukrepov pri problematiki nasilja v družini, ki je bila za dobrih 36 odstotkov višja kot leta 2017, zabeležili so tudi veliko število prepovedi približevanj, kar 66, leto prej pa le 27.

V velenjski občini se je lani povečalo tudi število kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. So pa v letu 2018 obravnavali manj kaznivih dejanj na področju zlorabe drog in tudi manj kršitev predpisov o javnem redu.

Na javnih prireditvah velenjski policisti niso beležili hujših kršitev. V letu 2018 se je prometna varnost na območju Policijske postaje Velenje, z izjemo ene smrtne žrtve, izboljšala, saj se je zmanjšalo število hudo telesno poškodovanih udeležencev, število lahko poškodovanih udeležencev in število prometnih nesreč.

Posebej izstopajočih krajev prometnih nesreč niso zaznali, so pa bile nesreče najpogosteje posledica neupoštevanja hitrosti in pravil prednosti. Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je bila lani približno enak kot leto prej.

Debelak je ob koncu predstavitve izpostavil tudi dobro sodelovanje tako z medobčinsko inšpekcijo, redarstvom in varstvom okolja kot tudi s Šolskim centrom Velenje, vrtci, različnimi društvi in velenjsko upravno enoto. V sodelovanju so izvedli veliko preventivnih predavanj in akcij.