Civilne oblasti

Dogovor s protestniki: Triletno prehodno obdobje

A.S./STA
15. 5. 2019, 10.17
Posodobljeno: 15. 5. 2019, 10.22
Deli članek:

Sudanska vojska in protestniki so se danes dogovorili za triletno prehodno obdobje za prenos oblasti na povsem civilne oblasti, je sporočil general Jaser al Ata, član vojaškega sveta, ki je prevzel oblast v državi po strmoglavljenju dolgoletnega voditelja Omarja Baširja.

Reuters
General Ata je pojasnil, da bodo prvih šest mesecev v predvidenem triletnem prehodnem obdobju namenili za sklenitev mirovnih sporazumov z uporniki na območjih v državi.

General Ata je še napovedal, da bodo sporazum z voditelji protestnikov, združenih v Zavezništvu za svobodo in spremembe, podpisali v naslednjih 24 urah.

Sporazum predvideva vzpostavitev suverenega sveta, novega najvišjega telesa, ki naj bi nadomestilo sedaj vladajoči vojaški svet in bo prevzelo najvišjo oblast v državi. V prehodnem obdobju naj bi suvereni svet upravljal državo, pripravil pa naj bi tudi nove volitve v državi. Sestavljali naj bi ga tako predstavniki vojske kot protestnikov, čeprav naj njegova sestava še ne bila povsem dogovorjena.

Vzpostavili naj bi tudi parlament s 300 člani, od katerih naj bi jih bilo dve tretjini iz Zavezništva za svobodo in spremembe, ostali pa naj bi bili iz drugih političnih skupin.

Voditelji protestov v državi želeli štiriletno obdobje

Sporazum predstavlja kompromis med generali, ki so sprva vztrajali pri dveh letih prehodnega obdobja, voditelji protestov v državi pa so želeli štiriletno obdobje.

General Ata je še pojasnil, da bodo prvih šest mesecev v predvidenem triletnem prehodnem obdobju namenili za sklenitev mirovnih sporazumov z uporniki na območjih v državi, v katerih potekajo spopadi.