Alabama

Skoraj popolna prepoved splava, zdravniki tvegajo 99 let zaporne kazni

J.P./STA
15. 5. 2019, 07.25
Posodobljeno: 15. 5. 2019, 07.29
Deli članek:

Senat ameriške zvezne države Alabame je v torek z veliko večino potrdil predlog zakona o skoraj popolni prepovedi splava, ki zdravnikom grozi z 99 leti zapora. Predstavniški dom državnega kongresa je tovrsten predlog že potrdil, nihče pa ne dvomi v podpis republikanske guvernerke Kay Ivey.

Profimedia
Republikanska guvernerka Kay Ivey in Mike Pence

Zakon Alabame, ki bo skupaj s podobnimi, ki jih v zadnjem času sprejemajo ameriške zvezne države z republikansko večino, verjetno padel na sodiščih nižjih stopenj, je del kampanje nasprotnikov splava v ZDA za spremembo odločitve vrhovnega sodišča ZDA v primeru Roe proti Wade.

Računajo, da bodo zaradi konservativne večine na vrhovnem sodišču na koncu le uspeli z razveljavitvijo tega presedana in potem lahko v konservativnih državah splav prepovedali.

Podporniki zakona v Alabami niso dovolili niti izjeme v primeru posilstva ali incesta. Prepovedali so vsa dejanja, povezana s splavom, razen v primeru, da gre za ogroženost življenja nosečnice ali zarodka.

Celotna država Alabama ima sicer le tri klinike, kjer lahko ženske opravijo splav. Tudi zdravnikov ali zdravnic, ki bi lahko tvegale 99 let zaporne kazni, je le peščica.

Ukrep Alabame prihaja potem, ko je Georgia pretekli teden postala šesta zvezna država ZDA z zakonom o "bitju srca", ki prepoveduje splav v trenutku, ko se pri zarodku zazna srčni utrip. Noben zakon sicer ni v veljavi, ker so obtičali na sodiščih.