Iran ne želi vojne

Ali Hamenej: "Donald Trump je strup"

A.S./STA
15. 5. 2019, 10.09
Posodobljeno: 15. 5. 2019, 10.11
Deli članek:

Iranski vrhovni verski voditelj ajatola Ali Hamenej je zatrdil, da si Teheran ne želi vojne z ZDA, a tudi ne novih pogajanj. Prav tako se ne nameravajo ukloniti ameriškim pritiskom, je po poročanju nemške tiskovne agencije.

Reuters
"Ne mi ne ZDA si ne želimo vojne, zato do nje ne bo prišlo," je dejal ajatola v torkovem nagovoru na iranski televiziji.

"Ne mi ne ZDA si ne želimo vojne, zato do nje ne bo prišlo," je dejal ajatola v torkovem nagovoru na iranski televiziji. Kot je pojasnil, se je Iran odločil "za pot odpora", ponujena nova pogajanja s strani ameriškega predsednika Donalda Trumpa pa je označil za strup.

Izrazil je tudi prepričanje, da bo Iran na koncu potegnil daljši konec. "Naša volja je močnejša in močnejša je tudi naša vera," je še dejal vrhovni verski vodja v Iranu.

Tudi ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v torek po pogovorih z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom v Sočiju zagotovil, da si ZDA ne želijo vojne z Iranom. Dal pa je vedeti, da želijo ohraniti pritisk nanj. "Od Irana pričakujemo, da se bo obnašal kot normalna država," je dejal.

Napetosti med Iranom in ZDA se v zadnjih tednih znova precej krepijo. Po lanski ameriški odločitvi o enostranskem izstopu iz mednarodnega jedrskega sporazuma z Iranom in zaostritvi sankcij je Teheran prejšnji teden objavil, da tudi Iran ne bo več spoštoval določenih določil iz tega sporazuma.

Iran je zagrozil tudi, da bo, če bodo ZDA s svojimi sankcijami prekinile izvoz iranske nafte, blokiral Hormuško ožino, strateško pomembno plovno pot za večino svetovne nafte, ki prihaja iz Perzijskega zaliva. ZDA so na območje napotile tudi letalonosilko, da bi Iranu "poslale sporočilo".