Italijanska mornarica je v sporočilu za javnost zapisala, da so migrante, med katerimi so bili tudi dve ženski in osem otrok, rešili z majhnega čolna, ki se je potapljal 75 morskih milj severno od libijske obale. Bili so brez rešilnih jopičev.

"Glede na to, da je to moja pristojnost, ne bom dovolil izkrcanja v nobenem italijanskem pristanišču," je dejal Salvini na zborovanju v Pesaru. Vodja skrajno desne Lige vztraja, da je strog pristop do migracij nujen, da bi preprečili nezakonito priseljevanje iz Afrike.

Salvini je v zadnjih mesecih preprečil izkrcanje migrantov, ki so jih rešile ladje nevladnih organizacij in italijanska obalna straža. Popustil je šele, ko so druge države članice EU privolile, da bodo sprejele migrante.

Italijanski premier Giuseppe Conte je ob robu vrha EU v romunskem Sibiuu dejal, da bodo tudi ta primer rešili v kratkem. Za pomoč je prosil kolege iz EU in Malta, Francija in Luksemburg so po njegovih besedah ponudili, da bodo sprejeli nekaj od 36 migrantov, pomagati pa naj bi bile pripravljene tudi Nemčija, Španija in Portugalska, poroča nemška tiskovna agencija dpa.