Pogovor z direktorico ZD Kranj Lilijano Gantar Žura

Kaos v Zdravstvenem domu Kranj: "Ena zdravnica je celo umrla na delovnem mestu"

Žiga Kariž
9. 5. 2019, 19.30
Deli članek:

Minister za zdravje Aleš Šabeder je na račun direktorice ZD Kranj Lilijane Gantar Žura izrekel več očitkov. V pogovoru smo jo prosili za odziv in pojasnilo, zakaj morajo gorenjski pacienti trpeti.

STA
Lilijana Gantar Žura trdi, da so zdravnike ves čas nagrajevali v skladu z zmožnostmi.

Kakšne so trenutne razmere v ZD Kranj?

Stanje je bilo že v torek bolj umirjeno kot v ponedeljek, ko je bil res naval, saj je bil prvi dan po praznikih. Ugotovili smo, da pretep, ki se je zgodil v stavbi našega zdravstvenega doma in o katerem so poročali mediji, ni bil nikakor povezan s čakalnimi vrstami. Danes je tako stanje boljše. Se pa prilagajmo trenutnim razmeram in organizacijo dela prilagajamo številu ljudi v čakalnicah. Če bo treba, bomo razmislili tudi o spremembah organizacije dela.

Minister Šabeder je to organizacijo dela ocenil kot neprimerno. Kako to komentirate?

Mi smo dovzetni za predloge. Če ima on kakšen boljši predlog, mu bomo z veseljem prisluhnili. Naj nam pove ali pa pošlje svetovalce, jih bomo zelo veseli.

Ste poskušali zdravnike, ki so odšli na dopust pred iztekom odpovednega roka prepričati, da bi se vrnili na delo?

Javnost mogoče malce narobe razume, kaj se dogaja v našem zdravstvenem domu, in gre pri vsem skupaj za odvračanje pozornosti. Težava ni zgolj v velikem številu dopustov, ampak tudi v velikem številu bolniških staležev in porodniških odsotnosti. Torej tudi če se ti zdravniki ne bi odločili koristiti dopusta, sedem ali osem ambulant v teh dneh ne bi obratovalo. Na dopustu je tako v resnici le pet zdravnikov od 34, kar izraženo v odstotkih ni veliko. Zdravniki koristijo še star dopust, ki mora biti po zakonu, kot veste, izkoriščen do konca junija. In takrat bomo imeli spet enake težave. Poleg tega so se zdravniki razporedili in niso vsi na dopustu na iste dni.

Torej se bodo težave v vašem zdravstvenem domu nadaljevale tudi, če bo sprejet aneks k splošnemu dogovoru?

Seveda. Težave niso nastale včeraj. Kopičile so se 10, 20 let. Mi smo več let opozarjali ministrstvo za zdravje in ostale ustrezne organe že dolgo časa, tako da verjetno ima ministrstvo za zdravje vse naše predloge in pripombe spravljene v arhivu. Žal je ta vlada naletela na ta problem. Mi vemo, da ga niso ustvarili oni.  Vemo, da so se reševanja lotili resno. Ocenjujem, da z zdajšnjim ministrom dobro sodelujemo, in upam, da bo tako tudi v prihodnje, kajti tudi če se bodo odnosi zaostrili, bodo težave še vedno ostale.

Minister je izjavil, da bi vi težave lahko reševali že prej, da ste imeli možnosti za to.

Več let smo opozarjali na kadrovske težave. Imamo veliko mladih zdravnikov, tako da je očitno naša ustanova kadrovsko zanimiva. Trenutno imamo 10 mladih specializantov in verjamem, da če bi bili res tako slabo organizirani, ne bi nikogar dobili. Je pa res, da mlade zdravnice pač odidejo na porodniško, na to nimamo vpliva in na to tudi ne mislimo vplivati, starejši zdravniki pa zbolevajo zaradi različnih razlogov. Naj izpostavim le eno dejstvo, da je pri nas ena zdravnica celo umrla na delovnem mestu, ker je izgorela, ker je imela veliko pacientov, njena diagnoza pa je bila povezana s stresom.

Kako pa komentirate očitek, da bi zdravnike zaradi povečanega obsega dela lahko že prej bolje nagrajevali?

Mi smo javni zavod, v vseh možnostih, ki smo jih imeli, smo jih nagrajevali in to je to.

Torej to, kar je včeraj povedal minister, ne drži?

Ne. Mi smo jih nagrajeval. Dobili so plačane vse ure, vse nadure. V okviru naših zmožnosti smo izkoristili vse načine, da smo jih lahko nagradili. Po tej izjavi ministra smo šli ponovno preverit, ali smo morda kakšno možnost spregledali. Delali smo v dobri veri, da jih primerno nagrajujemo v okviru zakonskih možnosti, ki so nam dane. Smo pa, kot veste, kot javni zavod omejeni. Ne moremo se kar nečesa izmisliti in kar nekaj dodati ter nagrajevati, če zato nimamo podlage v ustreznih predpisih.

Včeraj ste na nekaj kritik odgovorili s podatkom, da niste ekonomistka. Kako pa je s pridobivanjem potrebnih znanj za vodenje tako velikega zavoda? Sta bili deležni kakšnih dodatnih izobraževanj?

Ko sem nastopila funkcijo direktorice, sem omejila opravljanje te funkcije na 50 odstotkov, torej sem direktorica le polovično, zatosmo takoj zaposlili ekonomista. To, da nisem ekonomistka po izobrazbi, pa sem dejala zato, da bi razložila, da določenih stvari, ki niso iz moje stroke, ne morem komentirati iz glave. Mi smo eden redkih zdravstvenih domov, ki ima zaposlenega ekonomista.

Kako pa posluje vaš zdravstveni dom?

Poslujemo pozitivno. Vzrok pozitivnih poslovnih rezultatov je v dejstvu, da se ukvarjamo tudi s tržnimi dejavnostmi, udeleženi pa smo tudi v evropskih projektih.

Kdaj lahko pacienti pričakujejo ureditev razmer?

Kot sem rekla, so težave bolj ali manj zaradi nepredvidenih bolniških staležev zdravnikov, rezerv pa nimamo. Če bo sprejet aneks k splošnemu dogovoru, računam, da zdravniki ne bodo podali dokončnih odpovedi in da bi se stanje moralo normalizirati. Nenehno iščemo nove zdravnike prek razpisov, a večinoma se nam javljajo zdravniki iz Republike Srbske ali Srbije. Z vsakim od zdravnikov, ki pride iz tujine, se usedemo in pogovorimo. Pogovor traja približno dve uri. In od vseh kandidatov in kandidatk sta bili primerni le dve.

Sta z ministrom Šabedrom že uspela govoriti po tem, ko je podal teh nekaj očitkov na vaše delo?

Ne. Ni me poklical, jaz pa njega tudi ne. Meni minister nikoli ni omenil, da bi bilo z našim sodelovanjem kaj narobe. To je prvič omenil medijem. Če se bova srečala, se bova o tem zagotovo pogovorila.