Osumljence v primeru belokranjske ugrabitve so prijeli italijanski varnostni organi pri Bazovici, slovenski policisti pa so jih prevzeli in jim odvzeli prostost. Med postopkom so ugotovili, da so vsi trije že bili prijeti pri ilegalnem prehodu meje in vrnjeni na Hrvaško.

Kot so sporočili s tržaške kvesture, so po obvestilu slovenske policije predstavniki italijanske obmejne policije ob pomoči leteče skupine kvesture nemudoma začeli iskati napadalce in jih kmalu odkrili.

Oboroženi so bili z nožem in so poskušali policistom večkrat ubežati, a jim ni uspelo. "Potem ko so bili identificirali ter obtoženi nezakonitega vstopa v državo in nošenja orožja, so bili tujci vrnjeni v Slovenijo, kjer jim bodo sodili za storjene zločine," so še zapisali v skopem sporočilu za javnost tržaške kvesture.

Policija zagotavlja, da Slovenija sodi v krog najvarnejših držav

Za kaznivo dejanje ugrabitve je zagrožena kazen od šest mesecev do 10 let zapora, za kaznivo dejanje odvzema motornega vozila pa kazen do dveh let zapora.

Kljub omenjenemu dogodku policija zagotavlja, da Slovenija sodi v krog najvarnejših držav na svetu. Kot je dejal namestnik generalne direktorice policije Jože Senica, bo policija storila vse, da bo Slovenija še naprej varna država. Pri tem Senica priznava, da takšnih dogodkov ni mogoče stoodstotno preprečiti, kar velja tako za Slovenijo kot za druge države.

Ob tem je spomnil, da so migracije ne zgolj humanitarni, pač pa tudi varnostni izziv. Policija zato v zadnjih letih vseskozi spremlja dogajanje v regiji in prilagaja svoje aktivnosti, tudi v sodelovanju s policijami drugih držav. Policija ocenjuje, da se bo povečan obseg nedovoljenih migracij nadaljeval tudi v prihodnjih mesecih, zato so pred kratkim svoje aktivnosti okrepili.

Poostren nadzor meje

Tako izvajajo poostrene nadzor meje, kamor so razporedili policiste iz drugih enot, nadzor so okrepili tudi z dodatnim sistemom video nadzora, je pojasnil Senica. Ocenil je tudi, da so začasne tehnične ovire učinkovito sredstvo za omejevanje nedovoljenih migracij, zato predlagajo njihovo postavitev še na mesta, kjer ograja še ni nameščena.

Kot je dejal, se zavedajo, da dogodki, kot je bila ugrabitev v Beli krajini, vplivajo na občutek varnosti ljudi, a jim policisti pomagajo zagotavljati njihovo varnost in varnost njihovega premoženja. Opozarjajo na samozaščitno ravnanje, kot je zaklepanje vrat stanovanjskih hiš in avtomobilov. Na teh območjih so namreč v zadnjem mesecu zabeležili nekaj tatvin avtomobilov, a Senica ob tem opozarja, da jih je bilo veliko odklenjenih, v njih pa so bili ključi.

Črnomaljski policisti so sicer danes že obiskali prebivalce naselja, kjer je prišlo do dogodka, in jim svetovali, kako naj ukrepajo, ko opazijo tujce. Komandir črnomaljske policijske postaje pa se bo danes sestal z vodstvom občine in krajevne skupine.

Kavšek pozval k okrepitvam varovanja meje

Črnomaljski župan Andrej Kavšek je državo in ministrstvo za notranje zadeve pozval, naj okrepita tehnično varovanje meje s Hrvaško. Opozoril je tudi, da je ključno to, da bi morali vsi od države pa do preostalih deležnikov zdaj storiti vse, da se ljudem ob schengenski meji vrne občutek varnosti.

Sodelovanje s policijo je sicer označil za dobro in ocenil, da so policisti pri varovanju meje in odkrivanju nedovoljenih prehodov pogosto tudi preutrujeni in da bi morali tehnično varovanje meje okrepiti v tem smislu, da migranti ne bi mogli priti tako daleč od meje. Do omenjenega dogodka je namreč prišlo približno osem kilometrov od državne meje, je pojasnil.