Po naših informacijah se je v torek med kosilom zgodil incident, v katerem so varnostniki azilnega doma na Viču morali poseči po solzivcu.

V domu, kjer je prostora za 203 ljudi, jih je trenutno nastanjenih 331, zaradi česar med njimi prihaja do trenj, na voljo pa ni dovolj osebja, ki bi ta trenja lahko nevtraliziralo. Iz ne povsem jasnih razlogov pa je izbruhnilo med kosilom.

»Na kraju so posredovali policisti, ki so po do zdaj zbranih obvestilih ugotovili, da je prišlo do prerivanja v prostor jedilnice, zaradi česar je posredoval varnostnik, ki je uporabil plinski razpršilec in o dogodku obvestil policiste. Nobena oseba ni bila poškodovana, policisti pa nadaljujejo zbiranje obvestil glede okoliščin dogodka,« so nam pojasnili na Policijski upravi Ljubljana.

Po naših informacijah iz azilnega doma je bila na delu preprosta neučakanost lačnih ljudi na svoj obrok, vendar pristojni teh informacij niso osvetlili. Nadalje smo izvedeli, da je bil v prostoru tedaj samo en varnostnik, ki lačne množice sam ni mogel obvladati drugače, kakor da je posegel po solzivcu. Solzivec naj bi uporabil, ko se je stanje že umirilo, kar je sprožilo množično zapuščanje prostorov prizadetih. Poleg osmih oseb, ki so bile zaradi uporabe solzivca neposredno prizadete, naj bi posledice plina občutilo tudi nekaj zaposlenih.

V domu 331 ljudi

»V azilnem domu na Viču je na dan 8. 5. 2019 nastanjenih 174 oseb (prosilcev za azil, op. p.), v sprejemnih prostorih pa se nahaja 157 vlagateljev namere,« so nam pojasnili na Uradu vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov. Teh 157 vlagateljev namere je po naših informacijah nastanjenih kar na hodnikih in celo v jedilnici, v kateri je prišlo do incidenta. Podobno so za druge medije povedali migranti.

Sto štiriinsedemdeset »srečnežev«, ki jim je že uspelo zaprositi za azil, pa je nastanjenih v sobah azilnega doma. Odvisno od velikosti sobe je v njej od dve do šest oseb, so nam še pojasnili na uradu.

azilni dom
Bobo
Na uradu vlade za oskrbo in integracijo migrantov trdijo, da imajo dovolj zaposlenih, da izpolnjujejo vse zakonske naloge.

Trdijo, da imajo dovolj osebja

V uradu so nadalje pojasnili, da z razpoložljivim kadrovskim načrtom zagotavljajo »izvajanje vseh nalog, povezanih z zagotavljanjem vseh pravic prosilcev, določenih v področni zakonodaji«. Našega vprašanja, ali imajo tudi slabo motiviran kader, ki so se ga s kazensko premestitvijo odkrižali v drugih delih javnega sektorja, niso naslovili.

Neuradno smo izvedeli, da se stanje ne razlikuje veliko od ostalih v javnem sektorju. Starejši in bolje plačani uslužbenci naj bi svoje delo prelagali na mlajše in slabše plačane. Vsak, ki pa pokaže količkaj sočutja in pristne skrbi za migrante, naj bi bil kaj hitro preobremenjen, saj nanj svoje delo preložijo starejši in bolj cinični kadri.

Tudi varnostnikov naj ne bi primanjkovalo. »Število varnostnikov je odvisno od lokacije in varnostne situacije. Trenutno so v azilnem domu na Viču v vsaki izmeni po štirje varnostniki,« so nam odgovorili.

Sprejemno-registracijski center jih ne bi razbremenil

Rešitev za to zatečeno stanje trenutno ni na vidiku. Vlada je sicer objavila načrt, da bi v Jelšanah postavila sprejemno-registracijski center, kjer bi policija nastanila migrante, ki so šele vložili namero za azil. Vendar v uradi za migracije v tem ne vidijo rešitve, saj bi šlo le za »podaljšek« policijske postaje, kot so se izrazili.