Priznanje

Delavci so kadili v Notredamski katedrali

J.P.
24. 4. 2019, 13.25
Posodobljeno: 24. 4. 2019, 13.27
Deli članek:

Izvajalec obnovitvenih del v Notredamski katedrali je priznal, da so delavci kršili prepoved kajenja.

Reuters
Katedrala Notre Dame je prestala ognjeno preizkušnjo.

Gradbeno podjetje Le Bras Freres je svojim zaposlenim, ki so delali v Notredamski katedrali – obnavljali so zvonik, predvsem svinčene obloge in spoje –, strogo prepovedalo kajenje, a sta višina zvonika in čas, potreben za sestop na trdna tla, naredila svoje. Z drugi besedami: nekateri ga zaradi teh okoliščin niso upoštevali. V podjetju temu navkljub zanikajo, da bi cigaretni ogorek lahko povzročil požar v pariški znamenitosti. "Vsakdo, ki je kdaj skušal doma zanetiti ogenj, ve, da se pri ugašanju cigarete ob hrastov tram ne zgodi nič," je bil slikovit Marc Eskenazi, predstavnik za stike z javnostmi omenjenega podjetja.

Preiskovalci so že zaslišali delavce in druge priče, da bi se dokopali do povzročitelja požara, do katerega je prišlo 15. aprila. Nekateri mediji so špekulirali, da bi krivec lahko bil kratek stik na napeljavi enega od začasnih dvigal, ki so jih uporabljali delavci. A je Eskenazi dejal, da so bili generatorji daleč stran od zvonika, zdaj pa je že znano, da se je požar vnel nekje v katedrali.

Včeraj so plezalci prekrili golo okostje katedrale, da bi jo zaščitili pred dežjem, še posebej del strehe, ki je ubežal plamenom, in slavni obokani stropi.