Čakala ga je v višini vratu

FOTO: Tekmovalec na Pohorju zaradi bodeče žice skorajda ostal brez glave

S.R./Ž.K.
24. 4. 2019, 12.30
Posodobljeno: 24. 4. 2019, 14.03
Deli članek:

Na Mariborskem Pohorju so v pričakovanju svetovnega pokala v spustu gorskih kolesarjev zabeležili šokanten dogodek, ki bi enega od tujih kolesarjev skorajda stal glave.

PP Maribor II
Bodeča žica na Pohorju.

Maribor bo ta konec tedna gostil prestižno tekmo svetovnega pokala v downhillu oziroma spustu, na kateri pričakujejo okoli 20.000 obiskovalcev. V slovenskih gozdovih, zlasti na Pohorju, se tako zadnjih nekaj dni mudijo nekateri najboljši svetovni tekmovalci in tekmovalke, ki se pripravljajo na dirko. Med njimi sta tudi Kaos in Tahnee Seagrave, ki pa si vsaj prvih dni v naši državi ne bosta zapomnila po »gostoljubju.« 

PP Maribor II
Bodeča žica na Pohorju.

Med vožnjo po Pohorju sta namreč naletela na bodečo žico, zaradi katere bi Kaos skorajda ostal brez glave. Kot so pojasnili organizatorji, sta se tekmovalca vozila izven urejenega bike parka po eni izmed poti, ki jo pogosto uporabljajo kolesarji in motokrosisti, kar pa očitno nekoga zelo moti. Neljubi dogodek, ki bi lahko imel tragične posledice, žal ni prvi tovrsten primer. Pred časom so namreč o žici, napeti med drevesi, poročali tudi gorski kolesarji, ki so se vozili po Rašici. Ta je priljubljena predvsem med rekreativci iz Ljubljanske kotline. 

V luči svetovnega prvenstva, ki ga, kot so na facebooku zapisali v skupini Gorski kolesarji - za smiselno zakonodajo, lahko uvrščamo med večje javne dogodke v Sloveniji, ki bo znova polnilo strani turističnih portalov in Slovenijo prikazoval kot gorsko kolesarski raj, je zdaj v ospredje znova stopila problematika nastavljanja ovir v gozdovih. Na ta pereč problem nastavljanja žic in jeklenic, ki ogrožajo življenja kolesarjev, živali in drugih mimoidočih, že dlje časa opozarjajo tako posamezniki kot razna društva, a zaenkrat ostaja rešitev samo ena, pri vožnji po gozdnih poteh lahko za varnost največ naredimo sami. Po besedah Bernarda Majheniča, direktorja podjetja Marprom, ki tekmovanje organizira, so o zadnjem incidentu s Pohorja že obvestili policijo. Ta zadevo že preiskuje. Pojasnil je še, da zdaj proge pregledujejo dvakrat dnevno.

PP Maribor II
Bodeča žica na Pohorju.

»Zajle!«

Mariborski policisti so sicer že opravili ogled dveh krajev, kjer sta bili med drevesi napeti bodeči žici. Kot nam sporočajo, sta bili napeti »med drevesi v gozdu, kjer potekajo 'divje' nelegalne kolesarske proge,« in sicer na višini 110 centimetrov od tal. Žici sta bili v času ogleda že prerezani in odmaknjeni, na enem od krajev pa je bil na drevesu prisoten velik rdeč opozorilen napis »ZAJLE.«

Da sta bili žici napeti na lokacijah izven uradne proge, kjer bo potekal svetovni pokal, potrjujejo tudi na PU Maribor, kjer dodajajo, da gre za poti, ki jih na lastno odgovornost uporabljajo posamezniki. Policisti dogodek obravnavajo kot kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, za kar je zagrožena kazen do pet let zapora.

PP Maribor II
Bodeča žica na Pohorju.