Pogumno dejanje

"Mama levinja" rešila hči med posilstvom

A.S.
24. 4. 2019, 11.13
Posodobljeno: 24. 4. 2019, 14.30
Deli članek:

V Južni Afriki je Nokubong Qampi, sedaj znana tudi kot "mama levinja", ubila enega izmed treh napadalcev svoje hčerke in ostala dva ranila. Oblasti so jo obtožile uboja, vendar so postopek ustavili zaradi javnega protesta v podporo Qampijevi.

Facebook (osebni profil)
Sipohokazi Qampi.

Mati žrtve je sredi noči zbudil telefonski klic. Ženski glas na drugi strani je sporočil, da so zgolj 500 metrov stran od doma njeno hčer napadli trije moški, ki so jih v okolišu dobro poznali. Qampijeva je sicer poklicala policijo, vendar odgovora ni bilo. Njena hči Siphokazi je tisti večer obiskala prijatelje v eni izmed štirih vaških hiš. Medtem ko so ostali prijatelji hišo zapustili pred drugo uro zjutraj, je Siphokazi sama zaspala. Takrat so jo napadli trije moški, ki so pijančevali v eni izmed sosednjih hiš.

"Mislila sem zgolj na svojega otroka"

"Bala sem se, ampak sem morala tja, šlo je za mojo hčer. Glede na to, da je poznala osumljence, je obstajala nevarnost, da jo bodo, da jih ne bi prijavila, ubili" pojasnjuje Nokubong Qampi. Mati oškodovanke je zaradi svoje in hčerkine varnosti vzela nož in se napotila h kraju zločina. Ko se je približala hiši, je slišala krike svojega otroka. Vstopila je v spalnico in v luči svojega mobilnega telefona videla grozen prizor. Trije moški so posiljevali Siphokazi. 

"Stala sem na vratih in se zadrla, kaj počnejo. Ko so me videli, so šli proti meni. Takrat sem pomislila, da se moram braniti, šlo je za avtomatsko reakcijo" je odkrila Qampijeva. Ko so napadalci skušali pobegniti, jih je poškodovala z nožem. Eden je poškodbam podlegel, medtem ko imata druga dva težke rane. Mati je skupaj s hčerko pobegnila v prijateljevo hišo. Ob prihodu policistov so jo zaradi suma uboja, pridržali in priprli. Kasneje so postopek, zaradi javnega protesta v podporo Qampijevi, ustavili. 

30-letni Xolisa Siyeka in 25-letni Mncedisi Vuba sta bila obsojena na 30 let zaporne kazni.

Vsak dan 110 posilstev

V Južni Afriki je vsak dan približno 110 posilstev, kar je predsednik Cyril Ramaphosa označil kot nacionalno krizo. Največ primerov je ravno v najbolj revni pokrajini Eastern Cap. V vasi kjer živita Siphokazi in Nokubong Qampi, so v enem letu zabeležili 74 primerov posilstev, kar je osupljivo veliko število, glede na to, da ima vas manj kot 5000 prebivalcev.