Izobraženi in finančno preskrbljeni

Doma se je razstrelila ter v grob poslala tri otroke in policiste

R.T.
24. 4. 2019, 09.39
Posodobljeno: 24. 4. 2019, 10.57
Deli članek:

Soproga enega od teroristov, ki so sodelovali v krvavih napadih na Šrilanki, naj bi med policijsko racijo sprožila bombo in s sabo v grob odnesla tudi svoje tri otroke.

Reuters
Število žrtev terorističnih napadov na Šrilanki sicer še vedno narašča.

Policija je v povezavi s terorističnim napadom na Šrilanki hitro identificirala dva samomorilska napadalca, ki sta se razstrelila v hotelih Cinnamon Grand in Shangri-La v Colombu. Gre za 31-letnega Ilhama Ibrahima in njegovega 33-letnega brata Imsatha Ahmeda Ibrahima, sicer sinova premožnega trgovca z začimbami Mohammeda Yusufa Ibrahima. Policisti so po identifikaciji obiskali luksuzno domovanje 31-letnika, kjer pa naj bi se njegova soproga Fatima, da bi se izognila aretaciji, razstrelila. V eksploziji naj bi umrli tudi njeni trije otroci in trije policisti.

Policija naj bi sicer zasliševala očeta Mohammeda in njegovega tretjega sina, 30-letnega Ahmeda. Četrti sin Ismail naj bi bil na begu. Britanski mediji poročajo, da je šlo za »družinsko teroristično celico.«

Reuters
Pogreb žrtev napadov na Šrilanki.

So izobraženi in finančno neodvisni

Število žrtev terorističnih napadov na velikonočno nedeljo po poročanju STA sicer še vedno narašča, saj so poškodbam podlegli novi ranjeni. Policija je sporočila, da je umrlo 359 ljudi, še okoli 400 poškodovanih ostaja v bolnišnicah. Premier Ranil Wickremesinghe je opozoril, da je več osumljencev še na prostosti, predsednik države pa je napovedal spremembe v varnostnih silah.

Namestnik obrambnega ministra Ruwan Wijewardene je sicer danes podal več podrobnosti o domnevnih napadalcih, ki naj bi pripadali skupini National Thowheed Jamaath (NTJ). Ta sicer ni prevzela odgovornosti za napad. Navedel je še, da se je eden šolal v Združenem kraljestvu, podiplomski študij nadaljeval v Avstraliji ter se nato vrnil in ustalil v domovini. Poudaril je še, da je večina napadalcev dobro izobraženih in da prihajajo iz razmeroma premožnih družin. »Srednji oziroma višji srednji razred. Finančno so precej neodvisni, njihove družine pa so finančno stabilne,« je pojasnil Wijewardene. Oblasti sicer preiskujejo tudi njihove morebitne povezave s pripadniki Islamske države.

Policija je v povezavi z napadi aretirala že 60 osumljencev, v državi pa je še vedno razglašeno izredno stanje. Kot so danes sporočili kriminalisti, se je v napadih razstrelilo devet samomorilskih napadalcev, med njimi tudi ena ženska, sicer soproga enega od napadalcev. CNN medtem poroča, da je skupina načrtovala še vrsto novih napadov po vsej državi.