Poplavno območje

FOTO: Poplave terjale že 51 življenj

A.S.
24. 4. 2019, 12.38
Posodobljeno: 24. 4. 2019, 13.04
Deli članek:

Južnoafriške oblasti poročajo, da so poplave in zemeljski plazovi v južnoafriškem mestu Durban in širše v KwaZulu-Natal provinci, ubili vsaj 51 ljudi.

Reuters
Reševalci pod ruševinami še vedno iščejo preživele.

Južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa je obiskal poplavljena območja v regiji in izrazil solidarnost s prizadetimi družinami. Pozval je k enotnosti in pomoči prizadetim. Južne in vzhodne dele države je v zadnjih dneh namreč prizadelo silno deževje. Vremenoslovci tudi v prihodnje, predvsem na obalnih predelih, napovedujejo močne vetrove in posledična poplavljanja, zaradi česar še vedno velja izredno stanje.

Bobo
Deroče vode so odnesle dele cest.

Na poplavnem območju so vode odnesle dele cest, medtem ko so zemeljski plazovi uničili številne zgradbe. Reševalci nadaljujejo z iskanjem morebitnih preživelih pod ruševinami. Pri reševanju jim pomaga tudi vojska.

Ministrica Nomusa Dube Ncumbe sporoča, da so že v prejšnjih letih poskušali preseliti ljudi z nizko ležečih območij. Izpostavila je, da bodo nadaljevali pogovore o tem na območjih, za katera menijo, da je dolgotrajna rešitev odselitev prebivalstva.

»Naše sočutje gre predvsem k družinam in skupnostim, ki so jih neposredno prizadele smrt, poškodbe in izguba lastnine,« je v izjavi za javnost zapisala ministrica.

Reuters
Mnogi so ostali brez strehe nad glavo.