Teroristični incident

Nova Ira prevzela odgovornost za umor irske novinarke

A.S.
23. 4. 2019, 11.05
Posodobljeno: 23. 4. 2019, 11.30
Deli članek:

Nova Irska republikanska armada je priznala odgovornost za umor 29-letne novinarke Lyre Mckee. Novinarka je bila ubita s strelnim orožjem v Londonderryju na Severnem Irskem.

Profimedia
Cvetje in misli v spomin ubiti novinarki.

Kot smo že poročali, je policija streljanje na Severnem Irskem, v katerem je bila ubita Mckeejeva, obravnavala kot teroristični incident. Sedaj je tudi uradno odgovornost za smrt novinarke prevzela Nova Ira. Miltantna skupina je za časopis The Irish News izrekla opravičilo in sožalje družini ter prijateljem ubite novinarke. Ob tem je skušala dejanje opravičiti s trditvijo, da je bila ubita med napadom na "sovražne sile" ter da je nerede sprožila policija.

29-letna novinarka je podlegla strelnim ranam, potem ko je bila ustreljena v glavo v spopadih med republikanci in policijo v stanovanjskem naselju Creggan v drugem največjem severnoirskem mestu. V času streljanja je stala v bližini policijskega vozila. V povezavi z njeno smrtjo je policija v okviru protiterorističnih zakonov aretirala 18- in 19-letnika, ki so ju medtem brez obtožb že izpustili. Je pa danes policija sporočila, da so v zvezi z njeno smrtjo prijeli 57-letno žensko.

Šef policije Mark Hamilton je v petek pojasnil, da so "novinarko takoj s policijskim vozilom odpeljali v bolnišnico, kjer je kasneje preminila". Mckeejevo, ki jo je Forbes Magazin leta 2016 uvrstil med 30 najbolj izjemnih osebnosti v medijih, bodo pokopali v sredo. Njen pogreb bo v katedrali Sv. Ane v Belfastu. Njena partnerica, Sara Canning, je ob tem dejala, da bo pogrebni obred "slavil njeno življenje".

Policija takoj sumila na vpletenost IRE

"Verjamemo, da gre za teroristični incident pod vodstvom nasilnih republikancev. Menimo, da za tem najverjetneje stoji Nova Ira in v tej smeri bo tekla naša preiskava," je takoj po napadu povedal Hamilton.

Neredi so se v Londonderryju začeli v četrtek. Republikanci, ki si želijo združenja Severne Irske z Republiko Irsko in nasprotujejo britanski navzočnosti na Severnem Irskem, so tradicionalno obeleževali obletnico velikonočne vstaje leta 1916. Velikonočni sporazum leta 1998 je sicer Severni Irski prinesel mir po 30-letnem obdobju nasilja, v katerem je umrlo več kot 3500 ljudi. Na tem območju je danes v glavnem mirno, a protestanti in katoličani še vedno večinoma živijo ločeno in so nezaupljivi drug do drugega.

Ira je leta 1997 razglasila prekinitev ognja, leta 2005 pa konec oboroženega boja. Takrat je sporočila, da si bo za združitev irskega otoka prizadevala z miroljubnimi političnimi sredstvi.

Nova Ira je ena od številnih republikanskih odpadniških paravojaških skupin, ki nasprotujejo njeni odločitvi o nenasilnih metodah boja.

Pred zgrado IRE miroljuben prostest

V ponedeljek, nekaj dni po umoru 29-letne novinarke, so njeni prijatelji protestirali pred prostori republikanske skupine, ki ima podporo Nove Ire. Protestnice so v znak neodobravanja, na transparente odtisnile rdeče obarvane dlani.