V povezavi s smrtjo novinarke Lyre McKee med izgredi v Londonderryju na Severnem Irskem v četrtek zvečer so aretirali 18- in 19-letnika, so danes sporočili iz policije. Aretirali so ju v okviru protiterorističnih zakonov.

Mladeniča je policija prepeljala na zaslišanje v Belfast. Streljanje obravnavajo kot teroristični incident in sumijo, da je povezano z Novo Irsko republikansko armado (Nova Ira).

Šef policije Mark Hamilton je v petek pojasnil, da je moški streljal v stanovanjski soseski in kot rezultat tega ranil novinarko, ki je kasneje podlegla ranam. Policija je v petek objavila tudi posnetke incidenta, da bi tako lažje identificirali vpletene.

McKeejeva je pred incidentom na družbenih omrežjih objavila fotografijo nemirov v stanovanjskem naselju Creggan v mestu Londonderry, znanem tudi kot Derry, opremila pa jo je z napisom "Derry nocoj. Popolna norost." Fotografija prikazuje avto in kombi v plamenih ter posameznike, zakrite s kapucami, ki mečejo molotovke na policijska vozila.

V času streljanja je novinarka stala v bližini policijskega vozila.

McKeejeva je poročala za The Atlantic Magazine in Buzzfeed News, leta 2016 pa jo je Forbes Magazin uvrstil na lestvico 30 najbolj izjemnih osebnosti v medijih.

Do nemirov in incidenta je prišlo pred velikonočnim koncem tedna, ko republikanci, ki nasprotujejo britanski navzočnosti na Severnem Irskem, tradicionalno obeležujejo obletnico velikonočne vstaje leta 1916.