Diplomacija

Po razočaranju s Trumpom se Kim obrača k Putinu

B.K.
16. 4. 2019, 10.26
Posodobljeno: 16. 4. 2019, 10.27
Deli članek:

Rusija se pripravlja na prvi obisk severnokorejskega voditelja.

Reuters
Vladimir Putin

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un se bo sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. To so južnokorejskim diplomatom sporočili ruski kolegi, med obiskom prvih v Moskvi, poročajo tuji mediji. Razlog za srečanje? Kimovo razočaranje nad propadom pogovorov z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Po poročanju južnokorejskih medijev naj bi se Kim in Putin srečala 24. aprila v ruskem Vladivostoku, le dva dni pred Putinovim sestankom s kitajskim kolegom Ši Džinpinom v Pekingu. Uradne informacije o srečanju zaenkrat še niso znane.

Reuters
Kim in Trump v Vietnamu nista dosegla dogovora

Ruska stran sicer zastoja pri pogajanjih med Demokratično ljudsko republiko Korejo in Združenimi državami Amerike ne razume kot neuspeha. Proces odstranitve jedrskega orožja iz Korejskega polotoka bi se moral nadaljevati, sta prepričani zunanji ministrstvi Ruske federacije in Republike Koreje, poroča južnokorejska tiskovna agencija Yonhap.

Rusija, ki ima v Varnostnem svetu Združenih narodov pravico veta, je že večkrat izrazila podporo zmanjšanju mednarodnih sankcij do Severne Koreje.

Če se bo Kim res odpravil v Rusijo, bo to njegov prvi uradni obisk, odkar je leta 2011 prevzel vajeti države.