le do oktobra

Proti dolgemu podaljšanju Brexita zdaj tudi Nemčija

B.K.
16. 4. 2019, 09.34
Posodobljeno: 16. 4. 2019, 09.35
Deli članek:

Nemški zunanji minister je London posvaril pred zavlačevanjem z odločitvijo o brexitu. Podaljšanja procesa po oktobru naj si ne obetajo, je dejal.

Profimedia
Nemški zunanji minister Heiko Maas.

"Do oktobra se morajo odločiti, kaj hočejo," je za časnik Financial Times dejal nemški zunanji minister Heiko Maas. "Ne moremo brexita vleči razpotegniti na desetletje."

Gre za prvo resno opozorilo Nemčije Združenemu kraljestvu, naj pohitijo z odločitvijo o načinu izstopa iz Evropske unije. Doslej so bile namreč odprte vse možnosti, tudi možnost dolgega odloga na izstop. A po tem, ko se je več držav, pod vodstvom Francije, na vrhu Evropske unije prejšnji teden obrnilo proti daljšemu podaljšanju izstopnega procesa, je sedaj no to stran očitno stopila tudi Nemčija in s tem pokopala upe tistih britancev, ki so upali na podaljšanje izstopnega procesa.

Dogovor o podaljšanju, ki so ga prejšnji teden dosegli voditelji držav članic EU, predvideva, da bo Združeno kraljestvo iz Evropske unije izstopilo do konca oktobra. Novo podaljšanje, bi pomenilo, da si otoška država sploh ne želi zapustiti unije, je opozoril Maas: "Še eno podaljšanje bi lahko poslalo signal, da pravzaprav želijo ostati v EU." Minister je ob tem izrazil upanje, da bo britanski parlament vendarle potrdil dogovor med EU in britansko premierko Thereso May, ki je bil sicer obravnavan že štirikrat in vsakič znova zavrnjen. Po mnenju Maasa bi bilo najbolj elegantno, da britanci dogovor spravijo skozi še pred začetkom volitev v Evropski parlament prihodnji mesec. V nasprotnem primeru bi prišlo do absurdne situacije je prepričan. "Zamislite si: rečete, da hočete zapustiti Evropo, nato pa razpišete volitve za v Evropski parlament."