Notre dame

FOTO in VIDEO: Ni gorela le katedrala, ampak tudi mošeja. Kaj je oteževalo gašenje pariške dame?

T.L.
16. 4. 2019, 10.55
Posodobljeno: 16. 4. 2019, 11.19
Deli članek:

Ob skoraj istem času je gorela tudi mošeja Al-Aqsa v Jeruzalemu, ki velja za tretje najsvetejše muslimansko mesto.

Reuters
Težka lesena konstrukcija z velikimi odprtimi prostori je oteževala delo gasilcev.

Gasilci so pred ognjem ognjem rešili največje dragocenosti, ki so bile shranjene v katedrali, je sporočil francoski minister za kulturo Franck Riester. Na varnem sta med drugim za katoličane pomembni trnjeva krona in tunika svetega Alojzija.

Strokovnjaki so v analizah požara, ki je v ponedeljek opustošil kulturni spomenik, pariško katedralo Notre Dame, enotni: zaradi značilnosti v konstrukciji katedrale je bilo gašenje požara izjemno težko. K temu je največ pripomogli stoletja stari tramovi, kamnita zunanjost in gotska arhitektura.  Med strašnim požarom so gasilci in opazovalci dogajanja iz vsega sveta lahko le opazovali, kako se je porušil 93 metrov visoki stolpič in večji del strehe stoletja stare katedrale, ki je stoletja kjubovala vojnam, napadom in naravnim katastrofam, najhujši udarec pa ji je prizadejal včerajšnji požar. 

Z ognjem se je borilo približno 400 gasilcev, ki so za gašenje uporabljali vodo iz reke Sene, brezpilotna letala (droni) pa so preletavala območje in beležila škodo, poroča CNN. Gasilci so sicer imeli največ težav z dostopom do gorečih lesenih stropnih nosilcev, iz katerih se je visoko dvigal stolpič. 

Strop katedrale je bil zgrajen iz tisoče hrastovih tramov, od katerih nekateri segajo daleč nazaj v 12. stoletje. Ko jih je zajel ogenj, so gasilci  - zaradi kamnite zunanjosti in same konstrukcije - težko dosegli izvor ognja, ker pa kamen tudi zadržuje toploto in dim, jim je to oteževalo delo v notranjosti katedrale.

Profimedia
Približno 400 gasilcev se je borilo z ognjenimi zublji.

Gregg Favre, nekdanji gasilec gasilske postaje St. Louis v ZDA, je ponedeljkovo tragedijo spremljal s komentarji preko družbenega omrežja twitter. "Po prvih dvajsetih minutah je bilo jasno, da bo to precej strašen požar," je dejal Favre. 

Prezračevanje v starih cerkvah je skoraj nemogoče nadzorovati, je zapisal na twitterju. Zasnova teh cerkva pa temelji na odprtosti prostora in zračnosti, "kar je odlično za nedeljsko bogoslužje, grozno za omejevanje požara".

Na twitterju je zapisal, da se prva težava skriva v samem načinu gradnje starih cerkva - težki leseni konstrukciji z velikimi odprtimi prostori in malo, če sploh kakšnimi, pasivnimi protipožarnimi sistem. Težava pa se je skrivala tudi v sicer navdušujoči višini katedrale. Sama struktura zgradbe in njena višina sta namreč zagotavljali neprekinjen dotok kisika, ki je le razpihoval ognjene zublje, gasilcem pa otežen dostop. 

Reuters
Pogled na katedralo po požaru.

Včeraj je ob približno istem času je zagorelo tudi v mošeji Al-Aqsa v Jeruzalemu, ki  velja za tretje najsvetejše muslimansko mesto. Posnetki, ki so se pojavili na družbenih omrežjih, kažejo plamene, ki se dvigajo iz strehe nad molilno sobo Marwani. Gasilci so požar uspešno omejili.

Med ponedeljkovim požarom v Parizu pa očitno ameriški predsednik Donald Trump ni imel drugega dela, kot da je delil nasvete pariškim gasilcem. Na twitterju je namreč gasilcem delil nasvete in jim predlagal, da naj se požara lotijo z gašenjem iz zraka ter dodal, da bi morali ukrepati hitro. Stavek je končal kar s klicajem.

No,  inženir Glenn Corbett s John Jay College of Criminal Justice v New Yorku se s predsednikovo oceno ne strinja. Dejal je, da ni pilota, ki bi lahko letom z veliko hitrostjo spustil vodo za gašenje na točno določeno mesto. Podobno je izključil uporabo helikopterjev v tem primeru.

Francoska agencija Securite Civile pa je izjavila, da bi gašenje požara iz zraka lahko "oslabi strukturo Notre-Dama in pripelje do kolateralne škode na sosednjih objektih.

Gasilci so vseeno uspeli rešiti velik del katedrale. "Dejstvo, da so uspeli spraviti požar pod kontrolo in rešiti velik del zgradbe, vključno z obema zvonikoma, kaže, kako so se trudili in od sebe dali vse," je dejal Favre. "Vsak gasilec vam bo povedal, da gre za velik uspeh in da so si gasilci zaslužili izjemno pohvalo."

Reuters
Ljudje so žalostno opazovali, kako ogenj uničuje katedralo Notre-dame.

Reuters
Dim v notranjosti katedrale.