Po požaru katedrale Notre Dame

100 milijonov, 200 milijonov, ... kdo bo dal več za obnovo simbola Francije

G.G.
16. 4. 2019, 09.31
Posodobljeno: 16. 4. 2019, 13.46
Deli članek:

Po požaru notredamske katedrale že zbirajo sredstva za obnovo.

Reuters
Prav te dni so obnavljali katedralo Notre Dame.
Preiskovalci obravnavajo uničujoč požar v katedrali Notre Dame v Parizu kot nesrečo in ne kot požig, je danes sporočil pariški tožilec Remy Heitz.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je zatrdil, da bodo simbol Francije in krščanstva obnovili. Že danes naj bi tako po vsej Franciji steklo zbiranje prostovoljnih prispevkov za obnovo enega od nacionalnih simbolov.

Veliko obljubljajo bogataši. Milijarder Bernard Arnault, predsednik največje družbe z luksuznimi izdelki na svetu Möet Hennessy Louis Vuitton (LVMH), je doslej ponudil največ – kar 200 milijonov evrov. Sledi mu nič manj skromni poslovnež Francois-Henri Pinault, lastnik skupine Kering group, ki ima v lasti tudi modni blagovni znamki Gucci in Yves Laurent. Pinault, ki si deli posteljo s prelestno igralko Salmo Hayek, je obljubil 100 milijonov evrov za obnovo poškodovane gotske mojstrovine.

Načrte so predstavili tudi "javni uslužbenci". Predsednica širše regije Pariza Ile-de-France Valerie Pecresse namerava za obnovo katedrale nameniti deset milijonov evrov. Pariška županja Anne Hidalgo je predlagala organizacijo mednarodne donatorske konference za Notre Dame. Pomoč je že v ponedeljek obljubila tudi Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco), ki je katedralo uvrstila na seznam svetovne dediščine leta 1991. Prvi mož francoskega lesarskega podjetja Charlois Sylvain Charlois pa je za radio Franceinfo dejal, da bodo za obnovo namenili najboljše hrastove hlode.

Iz notredamske katedrale so sicer pred ognjem rešili večino umetnin in relikvij, je danes povedal francoski minister za kulturo Franck Riester. Na varnem sta med drugim za katoličane pomembni trnjeva krona in tunika svetega Alojzija.