Kazahstan

Po odstopu dolgoletnega voditelja vendarle nove volitve

B.K.
10. 4. 2019, 11.48
Posodobljeno: 10. 4. 2019, 11.51
Deli članek:

Začasni predsednik Kazahstana je vendarle sklical predčasne volitve.

Profimedia
Nursultan Nazarbajev je Kazahstan vodil 29 let. Takole je podpisal odstop.

Nihče ni pričakoval odstopa dolgoletnega kazahstanskega predsednika Nursultana Nazarbajeva, ki je državo vodil praktično od osamosvojitve v začetku devetdesetih let preteklega stoletja. Ta je ostopil 19. marca, vodstvene posle pa je prevzel njegov tesni zaveznik, predsednik senata Kasim Žomart Tokajev.

Tokajev bi moral državo voditi do rednih volitev marca prihodnje leto, a je v torek nepričakovano sklical izredne volitve. Te bodo potekale v začetku junija.

Profimedia
Kasim Žomart Tokajev

"Močno verjamem, da so predhodne volitve za vlado absolutno nujne, da bi lahko zagotovili družben in političen konsenz," je ob naznanilu dejal Tokajev, ki ni deloval na lastno pest, ampak se je o razpisu predčasnih volitev posvetoval z Nazarbajevom. ta še vedno v rokah drži vse niti vodenja države, saj je obdržal vodilno pozicijo v vladajoči stranki Nur Otan, kmalu pa naj bi nastopil na funkcijo predsednika varnostnega sveta. Takoj po njegovem odstopu je senat po njemu preimenoval prestolnico Alma Ata. Ta se zdaj imenuje Nursultan.

Mnogi menijo, da bo Nazarbajev prihodnjega predsednika izbral lastnoročno. Med možnimi kandidati se poleg Tokajeva omenja tudi Nazarbajevo najstarejšo hčerko Darigo.

Kazahstan je najrazvitejša nekdanja sovjetska republika v srednjeazijski regiji.