Prenos oblasti

Popravite zemljevide! Prestolnico preimenovali v čast predsedniku

B.K.
20. 3. 2019, 13.21
Posodobljeno: 10. 4. 2019, 11.52
Deli članek:

Dolgoletni kazahstanski predsednik je včeraj odstopil s položaja. Danes je parlament spremenil ime prestolnice.

Profimedia
Kazahstanska prestolnica Astana (zdaj Nursultan).

Astana, ki je leta 1997 naziv prestolnice Kazahstana odvzela Alma-ati, je danes dobila novo ime. V čast prvemu post-sovjetskemu predsedniku Nursultanu Nazarbajevu, ki je s funkcije odstopil v torek, se po novem glavno mesto imenuje Nursultan, poroča nemška radiotelevizija DW.

Profimedia
Nursultan Nazarbajev je Kazahstan vodil 29 let. Takole je podpisal odstop.

Predlog je na današnji seji parlamenta podal njegov naslednik Kasim Žomart Tokajev, ki bo državo vodil do volitev leta 2020. "Predlagam, da državno prestolnico preimenujemo v čast prvemu predsedniku," je dejal Tokajev. Parlament je predlog potrdil.

V govoru ob prevzemu predsedniške funkcije je 65-letni Tokajev Nazarbajeva označil za "velikega reformatorja" in obljubil, da bo nadaljeval z njegovimi politikami.

Profimedia
Kasim Jomart Tokajev je danes zaprisegel kot začasni predsednik. Na poziciji bo do volitev leta 2020.

Danes 78-letni Nazarbajev je državo vodil od začetka devetdesetih let preteklega stoletja. Za predsednika je bil izvoljen kar petkrat. Njegov odstop je sicer bolj formalnost, saj je obdržal mnoge druge vodilne funkcije. Poznavalci ocenjujejo, da gre za načrtovan prenos oblasti, s čimer želi Nazarbajev zaščititi svojo zapuščino in oblast v roke predati zvestemu nasledniku ali naslednici.