Z nafto bogata država

Po treh desetletjih na oblasti odstopil, a ostal "voditelj naroda"

S.R./STA
19. 3. 2019, 15.33
Posodobljeno: 19. 3. 2019, 15.37
Deli članek:

Kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev je danes presenetljivo sporočil, da po 29 letih na oblasti odstopa s položaja. 78-letni voditelj je odločitev sporočil v govoru, ki ga je prenašala državna televizija.

reuters
Kazahstanski predsednik Nazarbajev je po treh desetletjih na oblasti odstopil.

Nazarbajev je prišel na oblast v z nafto bogatem Kazahstanu še v času Sovjetske zveze. "Mandat predsednika bo šel vodji senata do konca mojega predsedniška mandata," je v govoru dejal Nazarbajev. Predsednik senata je trenutno 65-letni bivši premier in karierni diplomat Kasim-Žomart Tokajev. Nazarbajevu bi se sicer mandat iztekel marca 2020.

Za odstop se je odločil sredi vse večjega nezadovoljstva prebivalcev z razmerami v državi, katere gospodarstvo si še vedno ni opomoglo od padca cen nafte leta 2014. 

Ostareli voditelj je pred mesecem dni odstavil vlado, ker ji kljub bogatim naravnim virom ni uspelo zagnati gospodarstva. Minuli mesec je napovedal več milijard dolarjev vreden sveženj za socialne program in zvišanje plač v državni upravi. Obljubil je tudi velika vlaganja v infrastrukturo. 

Nazarbajev bo tudi po odstopu ohranil veliko moč, saj ima naziv "voditelja naroda". Lani je postal tudi dosmrtni vodja sveta za nacionalno varnost. Leta 2015 je zmagal na volitvah s skoraj 98 odstotki podpore.