Koliko časa bo zdržal

Ujeto: Kuštrinov Fides že odstavlja Šabedra?

T.L.
10. 4. 2019, 10.20
Posodobljeno: 10. 4. 2019, 10.38
Deli članek:

Najvišji predstavniki Fidesa se očitno zabavajo nad tem, koliko ministrov za zdravje se je že zamenjalo in ugibajo, koliko časa bo zdržal najnovejši Šabeder.

Bobo
Kamere Pop TV so ujele pogovor med podpredsednikom Fidesa Polhom in predsednikom Kuštrinom.

Sindikat zdravnikov z večnim Konradom Kuštrinom na čelu je bil pred spoznavnim srečanjem z ministrom za zdravje Alešem Šabedrom samozavesten. Novinarjem je na vprašanje, ali lahko še kaj prepreči, da bi 1. junijem začeli delati po modri knjigi standardov in normativov, odgovoril: "Ne verjamem, da lahko kaj sploh to prepreči." 

So pa, kot še kažejo posnetki Pop TV v oddaji 24ur, Kuštrina in njegovo ekipo med čakanjem na Šabedra zabavale fotografije številnih bivših ministrov.

Kako primerno je zabavljanje čez plejado bivših ministrov, ko se slovensko zdravstvo, za katerega davkoplačevalci mesečno prispevajo precejšen delež svojih prihodkov, opoteka na več frontah, je najverjetneje predvsem stvar osebnega okusa ...

Na steni v veliki sejni sobi se je namreč doslej nabralo 17 fotografij bivših ministrov, prostora za nove ministrske obraze pa že zmanjkuje. Iz posnetka je slišati, češ, da bo naslednji minister visel v WC-ju ... 

Fides se je s Kuštrinom na čelu pogajal s 16 ministri, ki so se v teh letih zamenjali na čelu ministrstva za zdravje. Posnetek Pop TV pa je pred čakanjem na najnovejšega ministra Šabedra ulovil izmenjavo med Kuštrinom in podpredsednikom Fidesa Damjanom Polhom:

"Ministri. Misliš, da jih bo še kaj?"

"Po moje prav kmalu. Lahko, da že v tem letu."

No, Šabeder v prostor, kjer visijo bivši ministri, ki jih je tako ali drugače spodneslo slovensko zdravstvo, ni prišel, saj so, kot je poročal Pop TV, srečanje prestavili v manjšo sejno sobo v 1. nadstropje, kar je Kuštrin komentiral z besedami, da so jih "že povišali".

Do večjih pretresov na spoznavnem sestanku ni prišlo, obe strani sta se predvsem seznanili z največjimi izzivi v zdravstvu in odprtimi vprašanji, tudi problematiko družinskih ministrov. Naslednje srečanje naj bi bilo še v tem mesecu.

Kaj bo z bolniki po 1. juniju

Kuštrin je po srečanju novinarjem dejal, da bodo po 1. juniju zdravniki za svoje paciente poskrbeli skladno s tem, da jih bodo obdelali na način, ki ga predvideva zakon o pravicah: skrbno, natančno in z empatijo.

Sledilo je vprašanje oziroma izpeljava ene od novinark: "Ostali pa bodo čakali dlje..."Kuštrin nekaj trenutkov molčal in nato ostro odgovoril: "A ste vi že kdaj pomislila, da bi lahko učiteljem dali v razred še po 20 ljudi?"

"Sprašujem za zdravnike ..." je dejala novinarka. In v prispevku televizije smo lahko slišali odgovor Kuštrina:  "Jaz sem vam pa odgovoril. Dokler smo v sistemu enotnega plačnega sistema, mora enak meter veljati za vse".

Do večjih pretresov sicer na spoznavnem sestanku sindikata in ministra ni prišlo, obe strani sta se predvsem seznanili z največjimi izzivi v zdravstvu in odprtimi vprašanji, tudi problematiko družinskih ministrov. Naslednje srečanje naj bi bilo še v tem mesecu.