Pilot pogrešan

Na Japonskem strmoglavil F-35, ponos ameriškega letalstva

B.K.
10. 4. 2019, 10.12
Posodobljeno: 10. 4. 2019, 10.21
Deli članek:

Razbitino so že našli, pilota še ne.

Reuters
Ameriški lovec F-35

Manj kot leto dni star vojaški lovec pete generacije F-35 je v torek strmoglavil nad Tihim oceanom, so potrdile japonske oblasti. Reševalne skupine so danes locirale razbitino letala, pilota niso našli.

Lovec je bil prvi te vrste, ki je bil sestavljen v japonski Mitsubishijevi tovarni. Pilot, ki je z letalom poletel in strmoglavil, je imel opravljenih 3.200 ur letenja z vojaškimi lovci in 60 ur v F-35.

Letalo je bilo v zraku 28 minut, ko je izginilo z radarjev. Takrat se je nahajal 135 kilometrov vzhodno od baze v mestu Misava. Vzrok strmoglavljenja še ni znan. Pilot je sicer vodil skupino lovcev, ko je ob 19.27 po lokalnem času poslal signal za prekinitev misije. To je bil njegov zadnji stik z bazo in kolegi.

Japonska je do sedaj od ameriških zaveznikov kupila 13 lovcev F-35. Strmoglavljeni primerek je bil prvi, ki je bil sestavljen v japonski tovarni. Predstavniki Mitsubishija strmoglavljenja niso želeli komentirati.

Japonska vlada namerava skupno kupiti 87 nevidnih lovcev F-35. Z njimi želi okrepiti svoje obrambne sposobnosti pred morebitnim konfliktom s Kitajsko, ki zadnja leta krepi svojo vojaško moč.

Gre sicer za drugo strmoglavljenje lovca te vrste, po tem, ko je eden strmoglavil lanskega oktobra, med treningom nad Severno Karolino v ZDA. Takrat se je pilot pravočasno izstrelil in preživel.

Dolgotrajni razvoj nevidnega lovca F-35 je Združene države Amerike stal približno 400 milijard ameriških dolarjev. Cena enega primerka pa je med 90 in 120 milijonov ameriških dolarjev, odvisno od modela.