Po tem, ko smo v ponedeljek poročali o strmoglavljenju ameriškega lovca F/A-18 v Filipinsko morje, danes tuji mediji poročajo o novi nesreči vojaškega letala.

Tokrat je nad ameriško zvezno državo Teksas strmoglavilo letalo za usposabljanje pilotov T-38. V nesreči je en pilot izgubil življenje, drugega pa so prepeljali v bolnišnico.

Gre za že peto nesrečo tega modela letala v zadnjem letu dni.

Nesreča se je zgodila 20 minut pred osmo večerno uro, po lokalnem času. Ameriška vojska podrobnosti nesreče ni razkrila, so pa sporočili, da so že pričeli z uradno preiskavo strmoglavljenja.

Dve nesreči letala T-38, ki ga za trening uporabljajo tako ameriški vojaški piloti kot piloti vesoljske agencije Nasa, sta se zgodile lani. V prvi sta se pilota pravočasno izstrelila, v drugi pa je eden pilot umrl. Septembra letos sta strmoglavili še dve tovrstni letali, obe nesreči pa sta se končali brez smrtnih žrtev.

ameriški lovec f_18 vzleta z letalonosilke USS Dwight D
Profimedia
Ameriški lovec F/A-18 Hornet.

Slaba statistika za ameriško letalstvo

V zadnjem mesecu dni so tako strmoglavili kar štirje ameriški zrakoplovi. Poleg ponedeljkove nesreče F/A-18 je ameriška mornarica oktobra izgubila tudi helikopter MH-60, ki je le nekaj trenutkov po vzletu strmoglavil na krov letalonosilke, v nesreči pa je bilo poškodovanih 12 mornariških vojakov.

Prav tako je oktobra med treningom strmoglavil ameriški  lovec 5. generacije F-35, razvoj katerega je Združene države Amerike stal približno 400 milijard ameriških dolarjev. Tudi v tej nesreči se je pilot pravočasno izstrelil iz strmoglavljenega letala.