Nova nesreča

Ameriški lovec strmoglavil v Filipinsko morje

B.K.
12. 11. 2018, 11.13
Posodobljeno: 14. 11. 2018, 10.44
Deli članek:

Mehanska napaka je krivec za današnje strmoglavljenje ameriškega lovca.

Profimedia
Ameriški lovec F/A-18 Hornet.

Ameriška vojaška mornarica je sporočila, da je nad Filipinskim morjem strmoglavil lovec F/A-18. Pilota sta se pravočasno izstrelila in sta že rešena. Zdravniki na letalonosilki USS Ronald Reagan so ju že pregledali in sporočili, da sta oba v dobrem stanju, poročajo tuje tiskovne agencije.

Strmoglavljenje, preiskava katerega še vedno poteka, se je zgodilo 15 minut pred poldnevom po lokalnem času, približno 250 kilometrov stran od japonskega mesta Naha, je sporočilo japonsko obrambno ministrstvo.

Gre za že tretjo nesrečo ameriških zrakoplovov v zadnjem mesecu. Oktobra je tako, le nekaj trenutkov po vzletu, na krov letalonosilke strmoglavil helikopter MH-60, v nesreči pa je bilo poškodovanih 12 mornariških vojakov.

Prav tako je oktobra med treningom strmoglavil ameriški lovec 5. generacije F-35, razvoj katerega je Združene države Amerike stal približno 400 milijard ameriških dolarjev. Tudi v tej nesreči se je pilot pravočasno izstrelil iz strmoglavljenega letala.

Ameriška vojaška operma, ki bi naj bila najbolj razvita na svetu ima sicer večje probleme že pri samem razvoju. Tako je v začetku meseca časnik Bloomberg poročal, da na najdražji ameriška super-letalonosilki USS Gerald Ford, ki jo je ameriška mornarica kupila lani, manjkajo dvigala za nalaganje izstrelkov iz podpalubja na letala. Ta dvigala na letalonosilko zato nameščajo sedaj, so takrat sporočili iz ameriške mornarice.