Prošnja za preložitev brexita

Tusk ponuja "prožno preložitev", Mayeva pa "konkretno"

T.L./STA
5. 4. 2019, 08.12
Posodobljeno: 5. 4. 2019, 10.49
Deli članek:

Mayjeva je v pismu Tusku zaprosila za preložitev izstopa Velike Britanije iz EU do 30. junija.

Profimedia
Theresa May in Donald Tusk

Britanska premierka Theresa May je v pismu predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku zaprosila za preložitev izstopa Velike Britanije iz EU do 30. junija. Zatrdila je, da si bo njena vlada prizadevala za izstop do 23. maja, a se bo pripravljala na evropske volitve za primer, če brexit do takrat ne bo možen.

"Vlada bo pripravila načrt za ratifikacijo, po katerem bi Združeno kraljestvo izstopilo iz Evropske unije pred 23. majem 2019, s čimer bi odpovedali evropske volitve (za Veliko Britanijo)." Se bo pa London odgovorno pripravljal na evropske volitve, če izstop do 23. maja na bo možen.

"Zaskrbljujoče je, da tega procesa še nismo uspešno in pravilno zaključili," je v pismu še zapisala Mayeva. Za zdaj kot rok za izstop, ki je bil sprva predviden 29. marca, velja 12. april.

Tusk s predlogom "prožne preložitve"

Tusk pa predlaga, da bi EU Združenemu kraljestvu ponudila 12-mesečno "prožno preložitev" brexita, je povedal vir v EU. Po tem načrtu, ki bi ga prihodnji teden na vrhu morali potrditi voditelji EU, bi lahko Velika Britanija unijo zapustila prej, če bi parlament v Londonu ratificiral ločitveni sporazum, poroča BBC. Francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na svoj vir v EU, medtem poroča, da naj bi Tusk svoj predlog državam članicam predstavil še danes.

Delegaciji konservativcev in laburistov naj bi sicer danes nadaljevali pogovore za dosego kompromisa, ki bi Veliki Britaniji omogočil izstop iz EU z dogovorom, potem ko je premierka Theresa May v torek napovedala namero za ponovno preložitev brexita. Mayeva in vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn sta iskanje kompromisa začela v sredo, dan zatem pa sta se na štiri in pol ure dolgih pogovorih sešli še delegaciji največjih britanskih strank.

Britanski državni pravobranilec Geoffrey Cox je za BBC dejal, da bi bila v primeru neuspeha pogovorov med konservativci in laburisti potrebna daljša preložitev izstopa.

Za zdaj kot rok za izstop, ki je bil sprva predviden 29. marca, velja 12. april, če Mayeva do takrat uniji ne bo poslala prošnje za daljšo preložitev brexita.