PRAVNA SIVINA

Zakaj konoplja uspeva samo na senčni strani Alp?

Luka Tetičkovič
5. 4. 2019, 06.55
Posodobljeno: 20. 3. 2023, 14.53
Deli članek:

Kljub siceršnji prohibiciji konoplje trgovina z njo v Bruslju cveti, slovenske proizvajalce pa država omejuje z evropskimi regulativami.

Reuters
Obrat za pridelavo konoplje KannaSwiss v Švici. Državi, ki je povsem neprimernim alpskim klimatskim pogojem navkljub postala evropska žitnica vršičkov indijske konoplje.

Evropska unija dovoljuje le vzgojo navadne konoplje, znane tudi kot industrijska, vzgoja indijske konoplje pa je strogo prepovedana, tudi če vsebuje zelo nizke odstotke kontrolirane substance THC.

V belgijski in evropski prestolnici cveti trgovina s kanabinoidi. Vse več trgovin, po poročanju portala Politico jih je v Belgiji že več kot 100, izkorišča pravno sivino in prodaja izdelke z učinkovino CBD, ki v nasprotju z učinkovino THC ni psihoaktivna.

Posušeni delci konoplje, ki so se nekoč nelegalno preprodajali le na ulicah in prek osebnih poznanstev, so za belgijske državljane zdaj legalno dostopni prek aplikacij za mobilne telefone, s pomočjo katere jih na vašo lokacijo dostavijo mladi poslovneži na električnih kolesih.

Zadeva je izziv za regulatorje, saj industrija uspešno išče nove načine, kako izdelke prodajati legalno. »Ljudje, ki prodajajo izdelke na osnovi učinkovine CBD, se zaščitijo z evropsko zakonodajo, rekoč: 'Ah, saj imajo manj kot 0,2 odstotka THC, torej jih lahko prodajamo legalno.' In glede tega imajo povsem prav,« ocenjuje Olivier Christiaens, tiskovni predstavnik belgijske zvezne agencije za medicinske in zdravstvene izdelke.

Pravna sivina

Prva trgovina z izdelki iz CBD v Bruslju, StreetShop, je vrata odprla julija. Mesec dni pozneje so policisti zasegli vse njene zaloge, temu sta sledila še dve raciji v naslednjih mesecih. Sile pregona so nato testirale izdelke in potrdile, da vsebujejo manj kot 0,2 odstotka učinkovine THC, kolikor je meja, ki jo določa zakon. Januarja so bile trgovini vrnjene vse zaloge.

To je Belgiji omogočila sprememba zakonodaje, ki je septembra razjasnila, da derivati kanabisa z odstotkom THC, manjšim od 0,2, padejo iz zakonodaje, ki regulira psihoaktivne in druge kontrolirane substance.

Reuters
Vršički indijske konoplje bogate z učinkovino CBD.

Samo navadna konoplja …

Konoplja, ki jo predelano prodajajo v Belgiji, praviloma izvira predvsem iz Švice, ki ni članica Evropske unije in zato ni omejena z evropskimi predpisi. Če bi želeli konopljo pridelovati v Sloveniji, je to sicer mogoče, a morate ministrstvu za kmetijstvo dokazati, da vzgajate le dovoljene sorte, predpisane v evropskem sortnem listu oziroma Skupnem katalogu sort poljščin.

Katalog seveda dovoljuje le Cannabis sativo oziroma navadno konopljo – industrijsko konopljo, pri kateri so bolj kot kanabinoidi uporabni njena vlakna in celuloza. V Švici teh problemov nimajo, saj jih zakonodaja kot prvič ne omejuje tako močno pri vsebnosti THC in kot drugič ne določa, katero sorto konoplje lahko pridelujejo. V tej luči je mogoče razumeti tudi prodajo vršičkov konoplje, bogatih z CBD, ki so se pred kratkim pojavili na slovenskih bencinskih črpalkah. Uvoženi so seveda iz Švice. Izdelek je torej mogoče legalno prodajati, a ga ne smemo sami pridelovati.

… zato z indijsko lahko služijo Švicarji

V Švici teh težav nimajo, njihova zakonodaja namreč dovoljuje vzgojo konoplje, ki vsebuje do enega odstotka učinkovine THC. V države EU pa izvaža indijsko (in ne navadno) konopljo, ki ob tem ne vsebuje več kot 0,2 odstotka THC.

Za pojasnila, ali v Sloveniji obstaja politično volja storiti te premike, smo se obrnili na kabinet predsednika vlade Marjana Šarca, vendar odgovora do zaključka redakcije nismo prejeli. Šarec je bil sicer med kampanjo za predsednika republike izrazito naklonjen celoviti ureditvi zakonodaje na tem področju.