Razkritje

Hašodžijevi otroci mastno plačani za molk

B.K.
2. 4. 2019, 13.15
Posodobljeno: 2. 4. 2019, 13.16
Deli članek:

Saudijska kraljeva vlada naj bi družini umorjenega novinarja Džamala Hašodžija izplačala bajne vsote in si tako zagotovila mir.

Profimedia
Džamal Hašodži

Džamal Hašodži je bil oktobra lani brutalno umorjen v prostorih saudijskega konzulata v Turčiji. Njegovo truplo so saudijski operativci kasneje razkosali in se ga na še neznan način tudi znebili. Glasni kritik saudijskega režima, ki je že več let živel v izgnanstvu v Združenih državah Amerike, je doma pustil dva sinova in dve hčeri. Najstarejšega sina Salaha je le nekaj dni po tem, ko je svet izvedel za umor, na pogovor povabil saudijski kralj Salman.

Profimedia
Salah Hašodži, sin umorjenega Džamala Hašodžija, v trenutku, ko mu je sožalje ob smrti očeta izrekel princ Mohamed bin Salman.

Ameriški časnik The Washington Post, za katerega je v zadnjih letih pisal Hašodži, je v ponedeljek poročal, da naj bi Hašodžijevi otroci v zameno za molk od oblasti dobili bajne vsote denarja in drage nepremičnine. Kralj naj bi jim tako namenil več milijonov dolarjev vredne hiše, prav tako pa naj bi jim izplačevali mesečne rente v višini več sto tisoč dolarjev.

Neimenovani saudijski uradniki so za ameriški časnik potrdili, da naj bi bil namen kompenzacij kupiti molk in mir Hašodžijeve družine, s čimer bi proces proti domnevnim storilcem lahko v miru zaključili. Drugi neimenovani vir blizu saudijske vlade pa je časnik opozoril, da izplačilo nima v ozadju nobene agende, pač pa da gre za tradicionalne saudijske običaje za žrtve nasilnega kriminala.

Profimedia
Hašodžijev vstop v prostore konzulata.

V obdobju pol leta po umoru se je družina umorjenega novinarja oglasila le redko. Novembra sta sinova spregovorila za ameriško televizijo CNN, nekaj dni kasneje pa sta hčeri napisali kolumno za The Washington Post. Nihče izmed njih ni za umor okrivil saudijskih oblasti oziroma kraljeve družine, čeprav se v medijih pojavljajo sumi, da naj bi v umor bil neposredno vključen prestolonaslednik, princ Mohamed bin Salman.