Delo za varnostnike

VIDEO: Preplah med papeževim obiskom v Maroku

G.G./STA
30. 3. 2019, 20.14
Posodobljeno: 30. 3. 2019, 20.20
Deli članek:

Obisk papeža Frančiška v Maroku je zaznamoval preplah, ko je nek moški stekel proti avtomobilu kralja Mohameda VI.

Reuters
Kralj Mohamed in papež Frančišek sta pozdravljala zbrane ob cesti v Rabatu.

Kralj Mohamed je pozdravljal množico v avtomobilu z odprto streho, ko se je čez večpasovnico v Rabatu zagnal nek moški, ki je imel v roki list papirja. Varnostniki so mu preprečili, da bi pritekel do kraljevega avta. Papežev avto je bil nekaj metrov spredaj.

Papež Frančišek je danes začel dvodnevni obisk v večinsko muslimanskem Maroku. Kmalu po prihodu v prestolnico Rabat je pred več tisoč ljudmi in kraljem Mohamedom VI. pozval k svobodi vesti in verski svobodi, da lahko vsakdo živi v skladu s svojim verskim prepričanjem.

"Svoboda vesti in verska svoboda - ki nista omejeni zgolj na bogoslužje, ampak morata vsakomur omogočiti življenje v skladu z njegovim verskim prepričanjem - sta neločljivo povezani s človeškim dostojanstvom," je povedal papež in pozval  k boju proti fanatizmu in fundamentalizmu

Frančišek se je sešel tudi z maroškim kraljem Mohamedom VI, s katerim sta Jeruzalem označila za "skupno dediščino človeštva, še posebej vernikov treh monosteističnih religij - krščanstva, judovske vere in islama". V skupni izjavi, ki jo je objavil Vatikan, sta izpostavila še, da je treba zaščititi in spodbujati večverski značaj, duhovno dimenzijo ter kulturno identiteto Jeruzalema.