Vsi porazi nekoč perspektivnega poslanca

Marjan Podobnik poskrbel za nov boleč udarec za Andreja Čuša

Mihael Korsika
30. 3. 2019, 19.20
Deli članek:

Čeprav nam je prvak SLS pred mesecem dni ob podpisu namere o sodelovanju na volitvah z Zelenimi Slovenije zatrjeval, da bodo imeli slednji eno mesto na listi, iz te moke ni bilo kruha. Podobnik se je namreč raje povezal z SDS.

STA
Marjan Podobnik in Andrej Čuš po podpisu pisma o nameri o sodelovanju.

Prelomen trenutek za politično kariero Ptujčana Andreja Čuša se je zgodil leta, ko je v javnost prišel starejši posnetek z zabave, na kateri so mladeniči v družbi Čuša uživali kokain. Čeprav na posnetku Čuš ni konzumiral droge in je kasneje tudi opravil test, ki je pokazal, da v telesu nima prepovedanih substanc, je to pomenilo zaton njegove politične poti.

Sanjski vzpon med zvezde

Ambiciozni Ptujčan je sicer že zgodaj začel svojo »politično« kariero. V letu, ko je postal polnoleten, je prevzel vodenje Dijaške organizacije Slovenije, katere predsednik je bil v letih 2008 in 2009. Njegova prva politična stranka je bila SDS, v katero se je včlanil spomladi leta 2009. Hitro je napredoval. Po manj kot dveh letih je bil izvoljen za predsednik podmladka SDS – Slovenske demokratske mladine.

Kot 22-letnik se je Čuš že vpisal v parlamentarno zgodovino Slovenije. Potem ko je februarja 2013 zaradi pravnomočne obsodbe zaradi goljufanja pri izpitu nemščine odstopil poslanec SDS Branko Marinič, je namreč Čuš postal nadomestni poslanec. Njegova pot je bila v vzponu. Poslanski mandat je zelo dobro izkoristil, saj so naslednje leto sledile predčasne parlamentarne volitve, na katerih se je prebil v državni zbor.

V poslanskih klopeh je postajal eden vidnejših članov svoje stranke, ko je leta 2016 sledil šok – omenjeni posnetek z zabave je zapečatil njegovo usodo.

Od volitev do volitev, od poraza do poraza

Čuš je postal neodvisni poslanec, leta 2017 pa je nato na kongresu Zelenih Slovenije prevzel mesto predsednika stranke, obenem pa se je stranka preimenovala v Listo Andreja Čuša in Zeleni Slovenije.

Po zaključku parlamentarnega mandata leta 2018 je postal nezaposlen, a ga vsaj za kratkoročno prihodnost ni skrbelo. Čeprav je sprva napovedoval, da je zaprosil za poslansko nadomestilo za brezposelnost le za nekaj mesecev, je to ugodnost koristil do konca, in sicer devet mesecev.

Razen za iskanje priložnosti za novo politično funkcijo očitno ni imel dosti časa za iskanje »normalne« zaposlitve. Lani je njegova stranka nastopila na parlamentarnih volitvah, a pri tem ni bila uspešna. Stranka je prejela pičlih 9708 glasov, kar je bilo sicer ravno dovolj, da je presegla enoodstotni prag, ki zagotavlja določeno financiranje politične stranke iz proračuna.

Sledile so lokalne volitve, na katerih je Čuš kandidiral za ptujskega župana, pri čemer je bil bolj uspešen kot na državnem nivoju. Za uvrstitev v drugi krog mu je zmanjkalo manj kot 200 glasov. Bolj uspešna je bila stranka na volitvah v mestni svet, kjer je dosegla drugi najboljši rezultat. Čuš je nato vse upe vložil v evropske volitve.

Dvojna igra Podobnika

Pred mesecem dni je predsednik SLS Marjan Podobnik napovedoval skupen nastop na evropskih volitvah s stranko Franca Kanglerja – Novo ljudsko stranko in z Zelenimi Slovenije, a se je Podobnik tega očitno lotil s figo v žepu. Šlo je sicer za podpis pisma o nameri o sodelovanju, a je Podobnik za naš časopis pojasnjeval, da bodo Zeleni prispevali najmanj enega kandidata, prav tako Nova ljudska stranka.

V četrtek je odjeknila novica, da naj bi skupno kandidatno listo naredili SDS in SLS. Organi obeh strank so danes ta predlog potrdili. SLS ima na skupni listi dva od osmih poslancev; prvi je dosedanji evropski poslanec SLS Franc Bogovič, drugi pa predstavnik Nove ljudske stranke – Franc Kangler, medtem ko za Čuša na skupni listi, pri kateri sodeluje SDS, ni prostora.