Številni kmetje opuščajo živinorejo

Domačega mleka je vse manj

Vida Božičko / Štajerski tednik
30. 3. 2019, 15.13
Deli članek:

V začetku leta 2018 je bilo na trgu zaznati padec cene mleka, kar je bilo posledica povečanja ponudbe mleka na evropskem trgu.

Profimedia
Glavni izziv prihodnjih let bo, kako ohraniti proizvodnjo mleka na taki ravni, kot jo imamo.

»Cena na srečo ni padla pod 30 centov. Od maja naprej pa je bilo stanje boljše, saj je bilo povpraševanje večje in to smo znali izkoristiti. Proti koncu leta smo prišli na spodobni nivo odkupne cene. Več kot 36 centov za liter mleka,« je povedal direktor Mlekarske zadruge Ptuj Janko Petrovič.

Po cenah mleka daleč za zahodnimi držami

Slovenski prostor glede odkupnih cen za mleko še ni na nivoju razvitih zahodnih držav, kjer so trenutne cene med 35 in 36 centi za kilogram. »Mi se še vedno pogovarjamo v litrih, kar pomeni, da smo en cent v minusu,« je dejal Petrovič, ki je prepričan, da bomo le s poštenim plačilom lahko zadržali ljudi v tem sektorju. Na tem področju pa vsekakor ne kaže najbolje. Številni kmetje namreč opuščajo živinorejo. »Najprej so iz zadruge izstopile manjše kmetije, zdaj odhajajo tudi srednje. V preteklem letu je z zadrugo sodelovalo 760 kmetov, kar je 130 manj kot pred dvema letoma. To je skrb vzbujajoče in potreben je razmislek na državnem nivoju, da bo živinoreja postala strateška kmetijska panoga za nas,« razmišlja direktor. V Sloveniji imamo namreč kar 400.000 hektarjev površin, primernih za pašnike, kar je odlično za živinorejo, ki jo je zato treba spodbujati. Po mnenju Petroviča je živinoreja zato edina panoga, s katero se lahko resno ukvarjamo.

V izvoz 30 odstotkov mleka

Sprememba lastništva Pomurskih mlekarn ni prinesla večjih sprememb glede odkupa mleka iz zadruge. Z mlekarno so se namreč dogovorili o nadaljnjem sodelovanju za naslednjih 12 mesecev.

Vse domače mleko iz ptujske zadruge pa ne ostane v Sloveniji. Trenutno izvažajo približno 30 odstotkov skupnih količin, najbolj zanimiva trga pa sta italijanski in hrvaški. Ker je v Evropi vedno nekaj viškov, pa se slovensko mleko izvaža tudi zunaj meja celine. »Azija je zagotovo pomemben trgovinski partner na tem področju, v prihodnje pa se bo treba ozirati tudi na Bližnji vzhod in v Afriko,« razmišlja Petrovič.

Še ta mesec bodo kmetje dobili cent več za liter mleka

Glavni izziv prihodnjih let bo, kako ohraniti proizvodnjo mleka na taki ravni, kot jo imamo. »Slovenski trg je premajhen, zato težko konkuriramo. Prihodnost tako vidim tudi v ekološkem kmetijstvu, ki je po mojem mnenju velika priložnost predvsem za živinorejo,« meni direktor zadruge in za tekoče leto v prvi polovici napoveduje še precej stabilen trg. Zadruga tudi načrtuje povišanje cen. Še v tem mesecu bo odkupna cena za liter mleka za en cent višja, tako bo po tej novi ceni poračunano že vse mleko, ki bo prodano v marcu.