Poskus uboja

Davida je na kraj zločina pripeljala mama

S.S.
30. 3. 2019, 20.07
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se je v petek začelo sojenje Davidu Batiću, obtoženemu poskusu uboja Evrisa R. Obtoženi 21-letnik trdi, da je bil napaden prvi in da ni imel nobenega namena komu vzeti življenja.

Samo Strel
Komaj 21-letni Batić je bil leta 2017 dvakrat spoznan za krivega nasilja v družini. Enkrat je bil obsojen na 8 mesecev zapora, drugič pa na pogojno zaporno kazen.

Incident se je zgodil osmega novembra lani na parkirišču Hubadove ulice 4 za Bežigradom v Ljubljani, ko je Batić po navedbah tožilstva z nožem v hrbet in ledveni del zabodel Evrisa, »z namenom, da mu vzame življenje«, ostalo pa je »le« pri poskusu kaznivega dejanja uboja, ker je bila oškodovancu pravočasno nudena prva pomoč, pa tudi sicer je napadalec zgrešil vitalne organe.

Batić je včeraj v zagovoru pojasnil, da ga je na Hubadovo z avtom pripeljala mama, da bi razčistili nekatere stvari v zvezi z avtom in motorjem, za katera obtoženi trdi, da sta mu jih ukradla Dino D. in oškodovanec Evris. »Takoj ko sem se približal njunemu avtu, sta me napadla,« je dejal Batić. Pojasnil je, da ga je najprej napadel Evris, potem pa še Dino, zato je hotel poprijeti za solzivec, a je zagrabil nož, s katerim je potem Evrisa med prerivanjem nekako zabodel. »Ko ga je mama začela vleči z mene, se je začel dreti, da sem ga zabodel,« je dejal. Pojasnil je tudi, da ima nož in solzivec vedno s sabo zaradi lastne varnosti, saj je bil približno dva meseca pred inkriminiranim dogodkom oropan v Kamniku, storilci so mu vzeli telefon in 30 evrov, dogodka pa sicer ni prijavil policiji. Kakorkoli. je poudaril.

Oškodovanca vabilo ni doseglo

Včeraj bi moral biti zaslišan tudi oškodovanec, vendar ga vabilo ni doseglo. Besedo pa je med drugimi dobil Dino, ki se podrobnosti ni prav dobro spomnil. »Ful sem bil nakajen s travo,« je poudaril. Na vprašanja je potem sila nerad odgovarjal, zanimalo ga je celo, koliko znaša denarna kazen v primeru, da ne priča. »Nič nimam s tem, vsi delamo napake, vsi so živi in zdravi,« pravi. Zdi se, da ga je dogodek sicer precej pretresel, večkrat je ponovil, da so mu policisti zaplenili novega audija tt, s katerim je oškodovanca odpeljal na urgenco, ker zanj ni imel izpita. »Prišlo je do manjšega konflikta. Zakaj, ne vem,« je dejal.

Z obtoženim se poznata in družita že od malega, v zadnjem obdobju sicer manj, z njim pa nikoli ni bil v kakšnem sporu. Zatrdil je, da je avto pošteno kupil pri Batiću, in ne ukradel, glede motorja pa ni znal povedati ničesar. Zgovornejši je bil v preiskavi, kjer je med drugim dejal, da je pozdravil Batića, on pa si je brez besed začel razpenjati belo jakno Helly Hansen in iz nje potegnil nož, ter da je videl, kako je z njim v hrbet zabodel oškodovanca.