»Pofrancozili« so ga

»Kiwigate«: Italijanski kivi prodajali kot francoski, kjer ne uporabljajo fungicidov

S.R.
26. 3. 2019, 09.22
Posodobljeno: 26. 3. 2019, 09.28
Deli članek:

Italijanski kivi so »pofrancozili,« da so ga lahko prodajali po zabeljenih cenah.

Profimedia
V Sloveniji kivi gojijo predvsem na primorskem in v Vipavski dolini.

Francoska policija je razkrinkala veliko goljufijo na področju prodaje kivija. Kot so včeraj sporočili pristojni organi, so razbili mrežo goljufov, ki so italijanski kivi ponujali kot dražji francoski sadež. »Kivi, uvožen iz Italije, so med prevozom 'pofrancozili,' da so ga lahko prodajali po dražji ceni,« je na tiskovni konferenci pojasnila Virginie Beaumeunier, direktorica francoskega generalnega direktorata za konkurenco, potrošnike in boj proti goljufijam (DGCCRF). Francoski mediji so afero že poimenovali »kiwigate.«

Sedem goljufivih podjetij je v triletnem obdobju »pofrancozilo« približno 15.000 ton kivija, pri čemer so v žepe skupaj pospravili šest milijonov evrov. Pri italijanskem kiviju je sporna tudi uporaba fungicidov, ki sadež, potem ko je obran, več mesecev ščitijo pred kvarjenjem. »V hladilnicah imamo zato precej večje izgube, kar poveča naše stroške,« pa je poudaril predsednik francoskega združenja pridelovalcev kivija Francois Lafitte. V Franciji približno 1.100 pridelovalcev letno pridela približno 55.000 ton kivija, medtem ko letna poraba dosega 80.000 ton, zato ga morajo uvažati iz Italije, največje proizvajalke kivija na svetu.