Brexit

Nov pretres: Mayevo "izdali", britanski parlament prevzel nadzor na brexitom

T.L.
26. 3. 2019, 08.30
Posodobljeno: 26. 3. 2019, 08.53
Deli članek:

Po burnem dogajanju so se britanski mediji razpisali, da Mayeva nima nadzora nad brexitom, svojo vlado in niti nad svojo stranko.

Profimedia
Theresa May

Pretresom na Otoku ni videti konca. V zadnjem obratu v britanskem parlamentu so s 329 glasovi za in 302 glasovoma proti parlamentarci na predlog Oliverja Letwina izglasovali amandma, po katerem se parlamentu dopusti nadzor nad vodenjem dnevnega reda ob razpravah o brexitu.  To pomeni, da niso več vezani na možnosti, ki jih na glasovanje uvršča premierka Theresa May, ampak bodo zdaj člani parlamenta lahko na dnevni red uvrščali svoje predloge in o njih tudi glasovali ter s tem skušali rešiti doslej nerešljiv zaplet, povezan z brexitom in ločitvijo od EU. Tako bo že v sredo parlament glasoval o sedmih alternativnih možnostih, povezanih z brexitom, Mayeva pa ni obvezana, da izglasovano rešitev sprejme. 

Čeprav je pred glasovanjem o amandmaju vlada ministrom in članom stranke v parlamentu naročila, naj glasujejo proti. Pa niso: trije ministri v vladi Therese May - Richard Harrington, Alistair Burt in Steve Brine so glasovali za Lewinov predlog in podali odstop s položaja. Skupno je tako vlado Mayeve zapustilo 29 ministrov. Tudi člani stranki niso ostali zvesti Mayevi: skupno je 30 poslancev iz vrst vladajočih konservativcev podprlo amandma, ki premierki odvzema del pooblastila o odločanju ob brexitu. 

Britanska vlada je odločitev poslancev označila za nevaren presedan. Po burnem dogajanju so se britanski mediji razpisali, da Mayeva nima nadzora nad brexitom, svojo vlado in niti nad svojo stranko. 

Znano je, da so sporazum, ki ga je podpirala Mayeva, parlamentarci zavrnili že dvakrat. In v ponedeljek je Mayeva dejala, da se zaveda, da njen predlog nima podpore in da ga v tretje sploh ne bo uvrščala na glasovanje, dokler ne pridobi ustreznega števila podpornikov.  

In kaj se obeta zdaj?

BBC je poročal, da bodo v sredo glasovali v več možnostih glede brexita, med drugim tudi o sporazumu premierke Mayeva. Med možnostmi pa navajajo umik aktiviranja 50. člena in prekinitev procesa izstopa Združenega kraljestva iz EU, nov referendum, glasovanje za sporazum Mayeve z dodatkom carinske unije, glasovanje za premierkin sporazum z dodatkom carinske unije in dostopa do enotnega trga EU, glasovanje o sporazumu o svobodni trgovini ali glasovanje brexitu brez sporazuma.