Ameriški predsednik Donald Trump je v Beli hiši sprejel brazilskega kolega Jairja Bolsonara, s katerim pred pogovori nista skoparila z medsebojnimi pohvalami. Srečanje dveh največjih desnih populistov ameriške celine obeta utrditev sodelovanja med državama, vsaj dokler bosta oba na oblasti.

Bolsonaro je že na poti do Bele hiše tvital pohvale na račun Trumpa in izražal ponos, da ga imenujejo za "tropskega Trumpa". Svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Bolton pa je ob napovedi "zgodovinske prerazporeditve odnosov med dvema največjima demokracijama zahodne poloble" izjavil, da bi lahko Trumpa imenovali Bolsonara Severne Amerike.

Voditelja sta si izmenjala drese nogometnih reprezentanc z njunima imenoma in Trump je dejal, da ga bo dal sinu Barronu, ki ima rad nogomet in tudi brca žogo.

Oba voditelja imata podobna stališča, tako na primer Bolsonaro napoveduje umik Brazilije iz pariškega podnebnega sporazuma, kar je Trump že storil.

Nova os svobode in odstavitev Madura

Govori se o novi osi svobode sever-jug, ki je trenutno temelj prizadevanj za odstavitev levičarskega predsednika Venezuele Nicolasa Madura. Trump je pred srečanjem ponovil, da so glede Venezuele na mizi vse opcije. Po srečanju pa je ameriški predsednik glede Venezuele dodal, da lahko sankcije še zaostrijo. Ravno pred tem je ameriško finančno ministrstvo uvedlo sankcije proti venezuelskemu državnemu podjetju za izkopavanje zlata.

Brazilijo je do lanske izvolitve desnega populista Bolsonara vodila levica, ki ZDA ni bila tako naklonjena. Bolsonaro pa je pred obiskom tvitnil, da je to prvič po dolgih letih, da v Belo hišo prihaja brazilski predsednik, ki ni proti ZDA. Tvitnil je tudi, da sta ZDA in Brazilija državi, ki sejeta strah med branilce zaostalosti in tiranije po svetu.

donald trump_Jair Bolsonaro
Profimedia
Trump in Jair Bolsonaro.

Podpora Trumpovim prizadevanjem

Za televizijo Fox News je izrazil trdno podporo prizadevanjem Trumpa, da na meji z Mehiko zgradi zid. Američani so mu med drugim v ponedeljek organizirali tudi obisk sedeža vohunske agencije Cie.

Brazilski predsednik je v ponedeljek podpisal še tehnični sporazum, ki omogoča izstreljevanje ameriških satelitov iz Brazilije. Južnoameriška država si sicer želi tesnejšega vojaškega sodelovanja in pridobiti status velike zaveznice, ki ni članica zveze Nato, kar ji bo omogočilo nakup ameriškega orožja s popustom.
Sredi leta 2018 je Kolumbija kot edina latinskoameriška država postala zaveznica Nata v sklopu "globalnega partnerstva", kar pomeni, da ji ni potrebno sodelovat v vojaških akcijah zveze. Takšen status v svetu imajo Afganistan, Avstralija, Irak, Japonska, Južna Koreja, Mongolija, Nova Zelandija  in Pakistan.

Trump je ob srečanju izrazil željo, da bi se Brazilija priključila zvezi Nato in drugim mednarodnim organizacijam, kot je OECD.

Bolsonaro je sicer med drugim prišel v Washington po jasno podporo ZDA včlanitvi v Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Od Trumpa ni prejel jasnega zagotovila, da bodo ZDA to podprle, je pa dobil načelno podporo prizadevanjem.